Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

La Diada de Catalunya es trasllada a la cascada de la Ciutadella

Una Diada que canvia de mans en el seu disseny. Les novetats principals seran importants: primer, canvi d’ubicació, del passeig dels Til·lers a l’esplanada de la cascada de la Ciutadella. Segon, el protocol serà més flexible: els ciutadans podran apropar-se a saludar els polítics. Tercer, es donaran programes amb cançons populars perquè els assistents puguin seguir les cançons i, si ho desitgen, puguin afegir-s’hi i cantar. Per acabar, la nova ubicació millora la visibilitat al públic i pretén ser més propera als ciutadans.

Redacció 09/07/2007

Fa tres anys la Diada de Catalunya va estar dissenyada per la conselleria d’Interior encapçalada per Montserrat Tura. Això no va agradar gaire a bona part del Govern i del Parlament català. Així doncs, enguany, els promotors i creadors de la Diada ha estat un grup de treball creat per a l’ocasió, pactat entre José Montilla i Ernest Benach, i tutoritzat pels departaments de Vicepresidència i Cultura.

Així doncs, el president de la Generalitat, José Montilla, i el president del Parlament, Ernest Benach, han decidit el trasllat de la cerimònia del passeig dels Til·lers a l’esplanada de la cascada de la Ciutadella per apropar l’acte institucional a la gent.

Les novetats

No només es canvia la localització per a realitzar els actes institucionals sinó que també hi ha un parell de novetats més. Anys anteriors aquests actes institucionals van ser molt criticats, ja que es feren de cara a la televisió i no als assistents allí presents. Per tant, l’elecció de la cascada de la Ciutadella ha de permetre al públic veure amb més facilitat les diverses actuacions. La nova ubicació, però, també permetrà seguir l’acte amb pantalles gegants i a través de TV3 des de casa.

La segona novetat és que es buscarà més participació ciutadana. Per procurar-ho un programa de mà que es repartirà entre tots els assistents amb la lletra d’algunes de les cançons populars que s’interpretaran perquè els qui ho desitgin les puguin seguir o cantar. Així, un dels objectius és que el públic pugui seguir les cançons i, si ho desitja, unir-se a cantar Els Segadors. Els organitzadors tenen previst que s’interpreti una peça lírica, una de cantautor i una de cant coral. Els organitzadors encara no han donat la llista d’artistes que participaran en aquesta Diada. El que s’ha avançat és que l’acte serà d’una hora de durada.

Per acabar, l’espera dels assistents s’amenitzarà amb una cobla que tocarà sota a una glorieta. A més, el protocol serà més flexible i els ciutadans podran apropar-se a saludar els polítics.