Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

La DGT ultima un prototip de radar que pot detectar excessos de velocitat des d’un helicòpter

Per terra i per aire. Cada cop el control és més exhaustiu. Poc a poc els conductors més temeraris ho tindran pitjor per fer-ne de les seves i posar en perill la vida dels altres. Ara Trànsit està ultimant una nova manera de controlar els excessos de velocitat: un helicòpter amb radar i càmera incorporats. La DGT pretén, a mitjà termini, dotar tots els seus helicòpters d’aquest sistema, i a curt termini disposar d’almenys un equip a cada un dels set centres de gestió.

Redacció 13/08/2007

Trànsit ja compta amb un prototip d’aquest nou sistema: un helicòpter que equipat amb un radar i una càmera, podrà detectar a tots els conductors que infringeixin els límits de velocitat. Aquest helicòpter està sent utilitzat pel Centre Espanyol de Metrologia, un organisme que s’encarrega de verificar i homologar instruments de mesura.

Quan s’obtingui l’homologació, aquests instruments es començaran a fer servir per denunciar les infraccions als límits de velocitats establerts, sobretot en vies convencionals, d’un sol carril en cada sentit, on sol ser més complicat establir controls amb vehicles equipats amb radar.

L’helicòpter, per captar la velocitat, manté aproximadament la velocitat que duu el vehicle, amb la qual cosa conserva una visió directa amb el cotxe. El sistema és, segons la DGT, pioner i no ha estat utilitzat mai abans en altres països, i resulta operatiu fins i tot des d’una altura de vol de mil peus, més de 300 metres i fins a una distància, en línia recta amb el vehicle controlat, d’un quilòmetre.

S’utilitzen dues càmeres, una de panoràmica que facilita el seguiment i captació de la velocitat i una altra de detall, dotada amb un teleobjectiu que permet llegir la matrícula del vehicle.