Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

La defensa dels dos primers detinguts per cremar retrats del rei presenta 202 autoinculpacions a l’Audiència Nacional

La defensa dels dos primers joves imputats a l’Audiència Nacional per la crema de fotografies dels reis a la plaça del Vi de Girona, el banyolí Jaume Roura i el gironí Enric Stern, el passat dia 13 de setembre amb motiu de la visita del monarca a la capital de les comarques gironines, ha presentat aquest divendres l’escrit de defensa, que inclou 202 autoinculpacions, una còpia facsímil del Decret de Nova Planta i dues cèdules reials de 1717 signades per Felip V que abolien les universitats catalanes com a represàlia per les posicions antiborbòniques d’aquestes institucions durant la guerra de successió.

Redacció
Redacció 19/10/2007

L’escrit, que demana l’absolució, assenyala que els actes pels què s’imputa Roura i Stern tenien com a finalitat protestar contra el sistema monàrquic espanyol i no, com assegura el fiscal, desprestigiar la Corona.

El document, que ha arribat a l’Audiència Nacional espanyola aquest matí de divendres, nega les conclusions del fiscal, Ignacio Gordillo que demana un any i tres mesos de presó per a tots dos per ‘menyscabar i danyar el prestigi de la màxima representació de l’estat en el curs d’una concentració a la plaça del Vi d’aquesta capital’ i considera un agreujant el fet que Roura i Stern cremessin els retrats ‘amb la cara tapada per no ser identificats’.

La defensa argumenta que l’actuació dels acusats va estar guiada en tot moment ‘per la voluntat d’expressar una opinió política de rebuig al sistema monàrquic espanyol’, i per tant els actes no poder ser qualificats ‘ni com a falta ni com a delicte’, i ‘sense falta ni delicte, no es pot parlat de responsabilitat en concepte d’autoria o participació’.

Juntament amb l’escrit, la defensa presenta 202 declaracions d’autoinculpació i una còpia facsímil del Decret del 16 de gener de 1716 de Nova Planta de la Reial Audiència del Principat de Catalunya mitjançant pel què van ser abolides les institucions catalanes després de la Guerra de Successió.

També una transcripció i fotografia de la Reial Cèdula del 14 d’octubre de 1717 d’extinció de les universitats catalanes, inclosa la de Girona, i una transcripció parcial procedent del llibre d’Antonio Muñoz i Josep Catà ‘Repressió borbònica i resistència catalana’ que recull una altra Reial Cèdula de 1717 sobre la retirada de llibres de la Universitat de Girona.

Segons l’advocat Benet Salellas, l’objectiu que persegueix la presentació dels documents del 1716 i 1717 és situar el context de la protesta del 13 de setembre, que va tenir lloc en motiu de la inauguració, per part del monarca, d’un edifici de la Universitat de Girona quan, va ser la seva mateixa dinastia qui en va ordenar el tancament tres segles abans.

La defensa també demana que durant el judici, a més dels acusats, se citi a declarar tres membres dels Mossos d’Esquadra, i reclama tenir accés previ a una còpia de les cintes audiovisuals que consten a en l’escrit del fiscal com a proves contra Stern i Roura. Es tracta de tres DVD amb la caràtules de TV3, Televisió de Girona, i d’Antena 3.

Un cop presentats els escrits de les dues parts, el jutge Pedraz ha d’enviar el cas al Jutjat Central Penal, que quan hagi rebut tota la documentació fixarà una data per al judici oral.