Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

La defensa de la immersió lingüística com a eix vertebrador de l’acte institucional de l’Onze de Setembre

|

- Publicitat -
La solemnitat de l’acte ha estat seguida pels assistents sota un sol de justícia i protegits sota barrets de palla. Tothom ha seguit respectuosament l’acte institucional que s’ha desplegat amb una puntualitat absoluta fins la intervenció del periodista i escriptor Màrius Serra, que ha intervingut amb motiu de la commemoració del centenari de la secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.
 
Màrius Serra ha fet referència a unes paraules de Pompeu Fabra en relació amb l’ensenyament de la llengua catalana on el lingüista es mostrava més partidari de l’adquisició de ‘l’ús corrent de la llengua que s’anomena literària; per això es necessita gramàtica però no massa gramàtica’. Serra s’ha sortit del guió establert per l’organització i ha dit que això era el model d’immersió lingüística, ara posat en dubte per la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquesta referència ha fet que el públic ovacionés les paraules de Màrius Serra i s’acabés la seva intervenció amb crits a favor de la independència.
 
La intervenció de Màrius Serra ha estat precedida per la presentadora i periodista de TV3 Ariadna Oltra que ha defensat la normalització lingüística ‘que des de les més altes instàncies judicials espanyoles es pretén impedir’. El guió institucional que ha llegit Oltra també ha fet referència a unes paraules del poeta Salvador Espriu que diuen ‘bevíem a glops/ aspres vins de burla / el meu poble i jo / Escoltàvem forts / arguments del sabre / el meu poble i jo/ Salvàvem els mots / de la nostra llengua / el meu poble i jo / Tenim la raó / contra bords i lladres / el meu poble i jo / Ens alcem tots dos / en encesa espera / el meu poble i jo / .
 
L’acte institucional de l’Onze de Setembre ha estat marcat per la cultura i per la coincidència de celebració durant aquest any de diferents commemoracions de diferents entitats culturals, escriptors i poetes. A més de la intervenció del periodista Serra sobre la secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, s’han fet intervencions per recordar els 150 anys de l’Orfeó lleidatà, que fa un segle i mig enrere Francesc Vidal i Codina va dirigir a la ciutat de Lleida el primer concert de l’Orfeó lleidatà. 
 
Una altra celebració recordada ha estat els 150 anys de naixement de Santiago Rusiñol i Prats, home de la Renaixença que es va dedicar a la pintura, l’escriptura i el teatre. L’actor Lluís Soler ha llegit uns fragments del discurs de benvinguda de Rusiñol als convidats de la tercera de les cinc festes, dedicada a la literatura. Unes paraules d’en Rusiñol que al final diu que ‘el sentit comú ens ofega, que de prudència a la nostra terra en sobra, que no hi fa res passar per Don Quixots allí on hi ha tants Sancho-Panzas que pasturen ni llegir llibres encantats allí on no se’n llegeix de cap mena’. 
 
Josep Pla i la picada del Celler de can Roca 
 
Els 30 anys de la mort de l’escriptor empordanès Josep Pla han estat commemorats pels cuiners Jaume Subirós, Josep Roca i Carme Ruscadella. El primer, Subirós ha fet una intervenció a favor del gaspatxo, el segon, del Celler de Can Roca, ha parlar de la picada, molt recurrent a les obres de Pla, i Carme Ruscalleda ha defensat la legitimitat de la sardina, però mai pescada abans de l’abril, que no és pròpia del Mediterrani i que no té gens de gust. 
 
Els 125 anys de la publicació de ‘L’Atlàntida’ de Jacint Verdaguer, qualificat per Torres i Bages com el ‘príncep’ dels poetes catalans. En cantautor de Solsona, Roger Mas, que ha musicat alguns dels poemes de Mossèn Cinto, ha fet una intervenció acompanyat al piano per Xavier Guitó, Arcadi Marcet al contrabaix i Josep Martí ‘Pinyo’ a les percussions. 
 
La commemoració del centenari de la mort de Joan Maragall s’ha fet a través de l’article periodístic ‘La ciutat del perdó’, escrit el 1909, que es referia als recents afusellaments a Montjuïc com a conseqüència de la Setmana Tràgica. L’actriu Àngels Poch ha interpretat un fragment de l’article. 
 
L’obra de Josep Maria de Segarra (50 anys de la seva mort) ha estat representada per ‘vinyes verdes vora al mar’ a través d’una interpretació d’Ester Formosa i els ballarins Damian Muñoz i Virgínia Garcia. 
 
La dansa també ha fet acte de presència amb la participació de l’Associació de Balls Populars i l’Escola de Grallers de Sitges que han ofert un fragment del ball de la Moixiganga. 
 
Oriol Broggi ha recitat un poema sobre el final de l’estiu de Pere Quart, que aquest any fa 25 anys de la seva mort. 
 
El rock català
 
Abans de tancar-se l’acte institucional, des de l’escenari han sonat els acords de la ‘Cançó del Lladre’, interpretada pel cantant italià Giorgio Conte, acompanyat pel també cantant Joan Isaac. Després d’aquesta interpretació ha sonat un popurri de diferents cançons del rock català i del concert que es va celebrar ara fa vint anys al Palau Sant Jordi davant de 22.000 persones dels grups ‘Sopa de Cabra’, ‘Sau’, ‘Els Pets’ i ‘Sangtraït’.
 
L’acte s’ha tancat amb l’himne nacional de Catalunya ‘Els Segadors’ i la presència del president de la Generalitat i del Parlament, Artur Mas i Núria de Gispert, conjuntament amb els membres del Govern, els presidents de la Generalitat (Jordi Pujol i José Montilla) i els presidents del Parlament (Rigol i Benach). Aridana Oltra ha recordat la recent mort del president del Parlament Heribert Barrera.
 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut