Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

La CUP torna a valorar si s’adhereix al manifest que demana una candidatura independentista a les eleccions al Parlament

La CUP celebra aquest dissabte un consell polític extraordinari per valorar si la formació dóna suport al manifest Crida a la Unitat Popular, per la terra el treball i la llibertat, que insisteix en la necessitat d’articular una candidatura de l’independentisme revolucionari al Parlament. El secretariat nacional de la CUP va marcar distàncies des de l’inici recordant que, el passat 21 de juny a Girona, ja van deixar clar que la prioritat eren les eleccions municipals de 2011. El darrer consell polític ja va debatre aquesta qüestió, tot i que finalment s’ha optat per convocar-ne un d’extraordinari per tractar, una vegada més, la conveniència de fer el salt del municipalisme al Parlament, tal i com reclama incansablement un sector de la militància.

Redacció
Redacció 19/06/2010

Els impulsors del manifest no defalleixen en l’intent que la CUP canviï de parer i faci una aposta decidida a les properes eleccions. Per bé que en l’assemblea de Girona van perdre la votació s’aferren al fet que es va deixar ‘oberta la porta a donar suport a una llista independentista i d’esquerres’, explica el regidor de la CUP de Cardedeu Carles Roca, impulsor de la Crida.

En efecte, la CUP va decidir en assemblea el 21 de juny de l’any passat a Girona que no faria el salt al Parlament, per bé que la militància també va aprovar un annex que obria la porta a crear una plataforma unitària amb la resta de formacions de l’esquerra independentista per a fer-ho.

Bucle
El darrer consell polític de la CUP ja havia de prendre una determinació sobre l’adhesió o no de la formació independentista a la Crida. Tot i que algunes fonts apuntaven que s’havia rebutjat rotundament la proposta, instant a més els càrrecs de la CUP a no fer valdre la seva condició de militants per donar suport al manifest a títol individual, els impulsors de la Crida mantenien la decisió a l’aire donant-la com a temporal i emplaçaven al consell polític extraordinari d’aquest dissabte per donar-la per tancada.

Carles Roca matisava que el rebuig a adherir-se a la crida formulat pel consell polític ordinari de la CUP va ser només temporal, perquè força nuclis territorials van demanar-ne la convocatòria d’un d’extraordinari per poder valorar només aquest punt. Fins avui, els promotors de la Crida han fet arribar la informació necessària als cupaires per aclarir-los quin suport en precisen i quin grau d’implicació creuen que hi hauria d’acabar tenint la formació.

Revolta Global
Amb qui sí que s’ha arribat a una entesa ha estat amb Revolta Global-Esquerra Anticapitalista amb qui s’ha arribat a un preacord per un preacord per ‘establir els mecanismes per configurar una única llista al Parlament conjuntament’. Revolta Global va fer públic un manifest en què reconeixia l’existència de força punts en comú amb els promotors de la Crida a la Unitat Popular: ‘La proposta de candidatura impulsada per Revolta Global-Esquerra Anticapitalista i la impulsada a través de la Crida a la Unitat Popular venen d’espais polítics diferenciats i no tenen els mateixos plantejaments i contingut programàtic, ni posen el mateix èmfasi en les diferents problemàtiques i conflictes que tenen lloc a la nostra societat (…). Considerem però que, malgrat les diferències de plantejaments, hi ha prou similituds i coincidències per a poder buscar una confluència d’ambdues iniciatives en una sola candidatura àmplia i plural que eviti la fragmentació de les opcions d’esquerres i pugui generar una dinàmica unitària motivadora. Una candidatura clarament anticapitalista, ecologista, i que lluiti contra tot tipus d’opressió nacional, de gènere, d’ètnia o opció sexual, encara que al seu si hi hagi matisos i sensibilitats diferents.’