Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

La CUP de Barcelona exigeix a l’ajuntament un cens d’habitatges i locals buits

La CUP de Barcelona ha presentat aquest dimecres una nova campanya per denunciar que a Barcelona hi ha entre 20.000 i 150.000 habitatges buits. Amb la campanya 80.000, la formació exigeix a l’Ajuntament de Barcelona que elabori un cens per determinar el nombre d’habitatges buits. Mentre el consistori mou peça, demanen la col·laboració de la ciutadania per tal de fer un cens virtual de pisos buits a través del blog vuitantamil.blogspot.com. La portaveu de la CUP de Barcelona, Laia Alsina, ha afegit que a banda de determinar la quantitat d’habitatges desocupats també és necessari saber ‘qui en té la propietat’ per tal que l’administració pugui forçar-la a llogar-lo. La presentació de la campanya s’ha fet al número 25 del carrer del Vallespir, al barri de Sants, on el veïnat pateix assetjament immobiliari des de fa anys.

Redacció
Redacció 19/05/2010

Durant setmanes als carrers de Barcelona s’hi ha pogut veure adhesius i pòsters amb un misteriós 80.000 que dirigia a un blog anònim. Finalment aquest dimecres s’ha revelat la incògnita de la misteriosa campanya, que ha impulsat la CUP de Barcelona per tal de denunciar l’especulació immobiliària que pateix la capital catalana. Segons la Candidatura d’Unitat Popular, un 25 per cent de la població de Barcelona té problemes per a accedir a un lloc on viure i les famílies destinen el 80% del seu pressupost a l’habitatge.

Amb aquesta campanya la CUP treballarà per trobar la manera d’obligar el consistori a fer un cens que permeti posar una xifra i determinar l’abast d’aquesta problemàtica. Mentrestant però, anima a totes les persones que ho vulguin a participar d’un cens virtual al bloc vuitantamil.blogspot.com on s’habilitarà un espai perquè la ciutadania enviï fotografies dels locals i pisos buits que hi ha al seu barri i on hi trobaran una fitxa per informar de qui en té la propietat, des de quan és buit, etc.

Alsina també ha recordat que, des de 1996 fins ara el preu de l’habitatge a la ciutat ha augmentat un 300% mentre que durant el mateix període els sous només han crescut un 30%. En aquest context ha denunciat que, actualment, ‘l’habitatge no és un dret sinó una mercaderia’.

Redreçar la política municipal d’habitatge i urbanisme
Pel que fa a les actuacions en aquest àmbit, Ignasi Morgades, membre de la Comissió de Política Sectorial de la CUP de Barcelona i un dels redactors de l’Informe sobre Habitatge i Urbanisme que ha fet l’organització ha explicat, amb la voluntat de treballar amb conjuntament amb la ciutadania, els representants de la CUP de Barcelona volen trobar-se precisament amb entitats i col·lectius per estudiar la possibilitat de presentar conjuntament una Iniciativa Ciutadana (una mena d’ILP però de caràcter municipal) per a obligar l’ajuntament a redreçar la política municipal pel que fa a habitatge i urbanisme.