Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La crisi i la nova llei de l’avortament centren la manifestació del Dia Internacional de les Dones a Barcelona

|

- Publicitat -

La marxa reivindicativa s’ha dut a terme sense incidents, i ha sortit a quarts d’una del migdia de la plaça Universitat. Ha recorregut les Rambles i ha passat pel carrer Ferran fins arribar la plaça de Sant Jaume, punt final del recorregut. Allà, la cantant Montserrat Pratdesaba, coneguda com Big Mama, ha llegit el manifest, en què es reivindicava una major conciliació entre vida laboral i familiar, i que les dones treballadores no siguin les víctimes, d’una crisi econòmica que no han provocat.

Un 8 de març de 1908, les dones de la fàbrica tèxtil Cotton de Nova York, decidides a millorar les seves condicions de treball, van iniciar una vaga coneguda mundialment com ‘El gran aixecament’. La vaga tenia com a finalitat reduir a deu hores la jornada de treball i impulsar els drets laborals de les dones, ja que es trobaven treballant sota condicions d’explotació, amuntegament i sense reconeixement dels seus drets. Davant la rebel•lia i fortalesa mostrada per les obreres, els amos de l’empresa van calar foc a la fàbrica llençant bombes incendiàries. Això va causar la mort a 146 treballadores.

Publicitat

Es diu que el color morat que simbolitza la lluita pels drets de les dones, ve de la barreja de la sang d’aquestes dones amb la tela amb la qual treballaven. L’altra versió és que el morat era el color de la única tela que es va trobar per cobrir els cossos calcinats de les víctimes. ‘Encara falta molt per recórrer per assolir la igualtat entre homes i dones’ ha raonat, Sandra Ezquerro, membre de la Comissió 8 de Març, organitzadora de la manifestació.

En la marxa han participat també diversos col·lectius i partits polítics. El secretari general d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Ridao, ha justificat la seva presència a la manifestació dient que ‘hem de sortir al carrer per demanar visibilitat per a les dones’. Considera a més que la crisi econòmica passa una ‘factura doble’ a les dones, ja que els empresaris tenen sovint la ‘temptació’ d’acomiadar dones, amb la falsa i obsoleta creença que són els homes els que aporten els principals ingressos a la llar. Tot i l’existència del Pla d’Igualtat de la Generalitat, el dirigent d’Esquerra creu que cal una major sensibilitat en l’equitat de gèneres. ‘Sobretot pel teixit econòmic i social’ ha afegit Ridao.

El diputat i candidat d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) als pròxims comicis europeus, Raül Romeva, proposa a les empreses que duguin a terme ‘mesures d’incentivació positiva’ per incorporar les dones al mercat laboral. Ha matisat, però, que són els homes els que també han d’assumir ‘la seva responsabilitat en l’àmbit privat’.

‘Si no, l’únic que estem fent és sotmetre la dona a una doble jornada laboral’ ha conclòs. Per la seva part, la responsable de l’Àrea de la Dona d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Mercè Civit, proclama que la crisi no ha de fer oblidar les reivindicacions històriques de les dones per assolir la plena igualtat de drets respecte els homes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut