Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

La crisi de Podemos per l’1-O s’estén a Andalusia i Galícia

Les confluències de Podemos a Galícia i Andalusia han decidit desmarcar-se de les paraules de Pablo Iglesias -on assegurava que si fos català no aniria a votar- i donar suport al referèndum del pròxim 1 d'octubre.

Redacció
Redacció 11/07/2017
Les opinions sobre el referèndum porten cua a Podemos. Ara ja no és només la direcció catalana qui s'ha desmarcat de la línia oficial respecte a l'1-O donant suport a la consulta i cridant a una participació massiva, el debat també ha arribat a Galícia i Andalusia, espais on Podemos mai ha pogut consolidar un poder centralista donada la naturalesa independentista dels gallecs i el caràcter anticapitalista dels andalusos, que formen el corrent més crític del partit.
 
Les primeres espurnes van saltar pel líder d'En Marea, Xosé Manuel Beiras, que criticava l'ambigüitat dels comuns liderats per l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau i el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech. El polític nacionalista gallec ja va demostrar la setmana passada en la Conferència de cloenda i lliurament dels Premis de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya el seu compromís amb l'1-O enviant un missatge contundent als comuns: “El referèndum s'ha de fer passi el que passi i En Comú Podem no pot tenir dubtes”
 
La direcció de Podem a Andalusia també expressava les seves discrepàncies quan el secretari de Comunicació, Pablo Pérez Ganfornina, traslladava als mitjans el suport de la direcció andalusa a l'1-O. El sector anticapitalista va ser el primer en desmarcar-se mostrant el seu suport al referèndum que, malgrat els intents de la direcció amb Pablo Iglesias al capdavant, intenta minimitzar el caràcter vinculant de la votació.