Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

La crisi arriba a La Vanguardia

La crisi econòmica ha arribat a La Vanguardia. Després de l’ERO anunciat pel Grupo Zeta, l’editora de El Periódico de Catalunya, ha arribat el torn del Grup Godó, que haurà […]

Redacció
Redacció 19/02/2009

La crisi econòmica ha arribat a La Vanguardia. Després de l’ERO anunciat pel Grupo Zeta, l’editora de El Periódico de Catalunya, ha arribat el torn del Grup Godó, que haurà de reduir despeses i desfer-se de part de la seva plantilla per tal d’afrontar les pèrdues.

Després de la inversió que va suposar la nova rotativa, inaugurada el 2007, La Vanguardia està veient com la crisi econòmica i la caiguda del mercat publicitari li podria generar unes pèrdues que l’any passat es xifraven en 7 milions d’euros i el vinent podrien arribar als 17. En aquesta línia, és particularment simptomàtic que el propietari del rotatiu, Javier de Godó, demanés aquesta setmana al príncep Felip de Borbó que intercedís davant el Govern espanyol per tal d’aconseguir ajudes econòmiques pel sector de la premsa, unes ajudes similars a les que s’han concedit al sector bancari. L’estratègia els podria funcionar, ja que el Comte de Godó és un monàrquic militant i guarda una notable relació amb Juan Carlos I, fins el punt que el monarca presideix la Fundació Comte de Barcelona, impulsada per La Vanguardia.

Tot i aquests moviment d’alt nivell, res podrà aturar els acomiadaments a Can Godó. Segons ha pogut saber el directe!cat de fonts del rotatiu, ahir va celebrar-se a la redacció de La Vanguardia una assemblea extraordinària on s’anunciava un pla per tal d’acomiadar una trentena de treballadors. Els acomiadats seran periodistes majors de 55 anys a qui es ‘convidarà’ a acceptar la prejubilació. Concretament seran 29 prejubilacions, el nombre màxim que la legislació permet a l’empresa aquest trimestre. Davant les evidents queixes de la plantilla, el comitè ha amenaçat assegurant que ‘els propers que se’n vagin ho faran amb pitjors condicions’. De moment no es parla d’ERO, tot i que l’objectiu de la direcció podria ser reduir la plantilla dels actuals 250 treballadors a tan sols 150 periodistes.

Tot aquest moviment resulta simptomàtic de l’envergadura de la crisi, i més si tenim en compte que el Grup Godó és el principal receptor de les subvencions que atorga el Govern de la Generalitat. Sense tenir una edició en català, La Vanguardia va rebre l’any 2008 674.080 euros de subvenció, als que cal sumar-hi les ajudes a 8TV (900.000 euros), El Mundo Deportivo (349.080 euros) i les emissores RAC1 i RAC105 (488.840 euros). En total 2.411.920 euros de res.