Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

La Coordinadora d’ONGs recomana el consum responsable aquest Nadal

La Coordinador d’ONG Solidàries i la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible de la UdG han elaborat una guia de butxaca sobre consum responsable coincidint amb les festes de Nadal. La iniciativa s’emmarca en la campanya engegada el Nadal de 2006, amb la qual es convidava la ciutadania a reflexionar sobre els hàbits de consum i les implicacions que aquests tenen a l’hora de perpetuar i agreujar les desigualtats Nord-Sud. En aquesta mateix línia, i amb el lema ‘Per Nadal NO tot s’hi val!’, la Coordinadora d’ONG ha editat uns 4.000 exemplars d’aquesta guia, que es distribuiran als comerços, centres cívics i biblioteques de les comarques gironines.

Redacció 13/12/2007

La guia ‘Per Nadal NO tot s’hi val’ es divideix en tres eixos bàsics. El primer, sobre els menjars de Nadal, amb una sèrie de recomanacions com evitar les compres en grans superfícies que potencien la compra compulsiva, o els avantatges de comprar productes de comerç just.

El segon apartat fa referència als regals de Nadal, recomanant ser crític amb la publicitat, o provar de fer els regals un mateix, entre d’altres.

A l’apartat que parla de l’energia, la guia reflexiona sobre diversos aspectes energètics relacionats amb el Nadal, com la compra de llums de baix consum o utilitzar els materials de rebuig per a fabricar la decoració nadalenca.

Finalment, la guia acaba amb una reflexió sobre el consum responsable d’Eduardo Galeano, i un recull d’enllaços a Internet on es poden trobar aquestes i altres recomanacions que afavoreixen un consum respectuós i allunyat del consumisme.

Segons el director de la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà i Sostenible de la UdG, Jordi de Cambra, la guia pretén fer reflexionar els ciutadans sobre el consumisme excessiu en què estem immersos, així com del mercat de treball explotador que ens envolta.

La guia sobre consum responsable ha estat editada coincidint amb la campanya nadalenca i donant continuïtat a la Primera Setmana del Consum Responsable engegada el Nadal de 2006. Els responsables de l’edició són la Coordinadora d’ONG Solidàries i la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible de la UdG, amb la participació d’Intermón Oxfam-Girona i Veterinaris Sense Fronteres, i amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona.

Se n’han editat uns 4.000 exemplars, en format de butxaca, que es distribuiran als comerços, centres cívics, biblioteques i pavellons esportius de Girona, així com d’altres punts d’interès de les comarques gironines.

A la presentació del tríptic, la regidora d’Educació i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Núria Terés, ha manifestat la voluntat del consistori de convertir la guia en un recurs pedagògic a les diferents escoles del municipi.