Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

La contraportada de La Razón, un pamflet de Plataforma x Catalunya

Si l’altre dia ens fèiem ressò dels comentaris satírics que comentaven l’infame portada de l’ABC que relacionava el Parlament català amb el jihadisme, en el sentit de reptar La Razón i Paco Marhuenda a superar-la; avui podem dir que La Razón l’ha superada de manera esperpèntica amb una contraportada directament escrita en àrab i que signa l’ínclit Alfonso Ussía. El subtitular recorda a la propaganda de Plataforma x Catalunya.

Redacció
Redacció 16/04/2015

La contraportada, en àrab

Ningú no entendrà la contraportada d’avui de La Razón -que relaciona Catalunya amb el jihadisme-, a menys que parli o entengui l’àrab. Tanmateix, l’autor de l’article que s’ha escrit en aquesta llengua, Alfonso Ussía, ha deixat un subtítol revelador que apunta a la motivació d’aquesta idea. “El porvenir de una Cataluña independiente redactado con notable esfuerzo en el idioma catalán del inmediato futuro dedicado con simpatia a Mas, Forcadell, Junqueras, Colom y Rahola con gato y sin gato.”

L’autor sap que ningú entendrà el contingut de l’article però a la mateixa vegada també és conscient que no caldrà degut a aquest subtítol que mira de fer quallar la idea d’una Catalunya envaïda per les tesis islamistes en el futur. Aquest mateix matí, el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, en una entrevista a Catalunya Ràdio ha dit el següent en referència a aquesta contraportada: “Ens ho mirem des de la distància. Si actuéssim amb el rigor que hauriem de tenir cap a aquestes coses, no sé on estaríem”.

La Razón, “primer els de casa”

La idea de l’article és la mateixa que la que va aplicar Plataforma x Catalunya fa uns anys en un spot de campanya electoral per les municipals de fa quatre anys. En aquest anunci es veien tres noies de la Catalunya del 2011 cantant la cançó popular Baixant de la font del gat, mentre saltaven a corda. L’anunci feia veure que viatjava a la Catalunya del 2025 i ara es veien tres nois vestides amb burca saltant a corda mentre sonava una cançó en àrab de fons. Josep Anglada acabava l’anunci amb el famós leitmotiv del partit que ara l’ha expulsat: “primer els de casa”. L’anunci va rebre moltes acusacions de xenofòbia i racisme.