Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

La consulta de la Diagonal, nominada als Fiasco Awards 2011

La fallida consulta sobre la reforma de la Diagonal promoguda per Jordi Hereu va ser un dels fiascos tecnològics més rellevants del 2010, des del punt de vista del jurat dels Fiasco Awards 2010, que l’ha inclòs en l’exclusiu llistat de 7 aspirants a ser distingits amb aquest dubtós honor. Els internautes havien proposat fins a 34 candidatures del 13 de gener ençà i avui el jurat n’ha fet públic les 7 que es disputen el premi. Sobre la fallida consulta d’Hereu, el jurat considera que ‘es van produir molts problemes tècnics que van impedir votar a alguns ciutadans i ciutadanes (entre ells, l’alcalde), altres els hi van suplantar la identitat, es van viure moments de col·lapse…’, un fiasco ‘que tothom hauria volgut estalviar-se’. També hi estan nominats les xarxes socials Del.icio.us, Keteké i MySpace, l’enciclopèdia on-line Europeana i el servei Google Buzz, així com el fet d’haver concedit el Fiasco Award 2010 a l’iPad, que reconeixen que va ser un error.

Redacció
Redacció 10/02/2011

El jurat valora que el fiasco d’Hereu va tenir lloc a causa de ‘la combinació d’una complexitat tecnològica, un experiment sociològic de nova forma de participació ciutadana i un projecte polític amb clars partidaris i detractors’, fet que ‘va portar a un fiasco que tothom hauria volgut estalviar-se. La multiplicació de factors complexos fàcilment pot provocar un fiasco’.

Per determinar quins dels 34 fiascos proposats mereixien passar a la final, el jurat ha tingut en compte la credibilitat que va tenir el fiasco en qüestió, l’impacte en la societat que va generar, la facilitat per extreure’n alguna conclusió útil, experiència o ensenyament, l’originalitat, la simplicitat i la vigència i actualitat del fiasco.

A partir de demà i fins el 9 de març, els internautes podran votar per una o altra de les set candidatures. Finalment, serà el dijous 10 de març quan tindrà lloc la festa de lliurament dels Fiasco Awards 2011, al bar Elephant Club de Barcelona.

‘Potenciar l’esperit crític’
Els Fiasco Awards són una iniciativa d’un equip de persones vinculades al sector TIC que volen premiar ‘els millors projectes del sector que no han tingut èxit’. L’objectiu del guardó és potenciar l’esperit crític i fomentar l’actitud positiva davant dels fracassos, ‘que són una etapa d’aprenentatge necessària per assolir l’èxit’. El guanyador de l’edició de l’any passat va ser l’iPad d’Apple, mentre que el sistema operatiu Windows Vista de Microsoft va ser el guanyador de l’edició 2009.