Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

La Constitució Catalana és una realitat

Segons informa El Punt Avui, el futur constitucional de la Catalunya lliure ja té tres propostes per començar a treballar. La Constitució elaborada per l’equip de Santiago Vidal, la proposta ciutadana que s’està construint virtualment a través de constitucio.cat, i la proposta dels juristes de l’ANC. El nou marc constitucional de la Catalunya lliure proposa un Estat que pacífic, sense privilegis i responsable davant dels ciutadans on el català i l'aranès siguin les llengues oficials i el castellà tingui una condició de cooficialitat. 

Redacció
Redacció 28/12/2014

Una República independent, lliure i pacífica

 

La proposta del grup de juristes encapçalat pel Jutge Vidal, que serà presentada el 7 de gener, presenta el nou país com una República Parlamentària, amb una sola cambra parlamentària (és a dir, sense Senat) i no presidencialista. Seguint el model dels països nòrdics el nou Estat Català tindrà un Parlament amb un màxim de 105 diputats que serà qui escollirà, pel quòrum d’una majoria de diputats, el Primer Ministre i cap de govern, mantenint el procediment actual a Catalunya. Tanmateix, la figura del President de la República serà escollit directament pel vot dels ciutadans. Així mateix els juristes proposen eleccions com a màxim cada 5 anys -un any més que ara- però introdueixen un límit als mandats electorals de dues legislatures. En el nou país, Santiago Vidal proposa limitar el sou dels càrrecs electes, que no podria superar en cap cas 10 vegades la renda bàsica de vida digna.

 

La Constitució redactada pel Jutge Vidal i el seu equip de juristes planteja una Catalunya sense forces armades, només amb una policia pública, i defineix el país com “una nació de pau, lliure d'exèrcit i forces armades”

 

La llengua i l’educació

 

L'ensenyament primari serà gratuït i obligatori per als menors de 16 anys i l’Estat tindrà el deure de proporcionar a l'escola pública els recursos necessaris per garantir el màxim nivell de qualitat. El català serà la llengua oficial del país, alhora que l’aranès serà la llengua oficial i pròpia de la Vall d'Aran en règim de cooficialitat amb el català. Tanmateix el castellà gaudirà d’un règim de cooficialitat.

 

Un país responsable davant la ciutadania

 

La Constitució de Santiago Vidal reconeix als electors la potestat de demanar a la justícia la celebració de referèndums per revocar alcaldes, regidors i diputats que “incompleixin sistemàticament el seu programa electoral”. Així s’eliminen els privilegis dels càrrecs electes amb l’eradicació dels aforats i s'estableix que la llei és igual per a tothom. El document, que pretén allunyar la politització de la justícia, determina que els jutges no podran pertànyer a cap partit polític.

 

La ciutadania haurà de participar en la construcció del nou marc constitucional

 

La proposta ciutadana, elaborada per un enginyer, un assessor de banca, un advocat i un professor de polítiques i que reb les aportacions de tothom a través del web constitucio.cat, difereix en alguns punts amb el text de Vidal i contempla un model en aquest cas sí presidencialista inspirant-se en el model d’Estats Units. Segons aquest document el President, amb funció executiva i representativa, també seria el comandant en cap de les forces armades catalanes, tot i que s’estableix que els ciutadans de Catalunya declaren que no són “enemics de ningú, i sí germans de tots els pobles”, amb qui busquen la fraternitat i el respecte. La iniciativa d’aquest grup de ciutadans que ha redactat també una proposta de Constitució és la de, segons els seus autors, “sumar-se i complementar les iniciatives de la societat civil que han brollat amb força a Catalunya en els darrers anys amb l’objectiu d’aconseguir per fi un Estat independent, democràtic i social”.

 

Santiago Vidal també ha fet referència a la necessitat de la contribució ciutadana en el procés de construcció del nou marc constitucional i ha dit que a partir del 7 de gener el text redactat pel seu equip estarà penjat a un web que recollirà les esmenes ciutadanes per incorporar les que creguin pertinents. Així mateix el magistrat s’ha mostrat partidari de què el Parlament de Catalunya no es limiti a sotmetre el text constitucional final a referèndum i obri un període públic de consulta.

 

A l’espera d’una nova proposta

 

Encara s’espera una nova proposta de Constitució Catalana, presentada en aquest cas pel grup de juristes de l’Assemblea Nacional Catalana.

Relacionats