Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

La competència de Rodalies es queda a la Generalitat

La Generalitat no retornarà la competència de Rodalies a l’Estat, segons ha assegurat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. El conseller ha descartat el retorn malgrat que el govern espanyol no ha complert els compromisos d’inversió en la xarxa ferroviària. ‘No som els titulars de les vies, de les catenàries ni de les estacions. L’Estat es va comprometre a invertir 4.000 milions fins el 2015 i no ho ha fet i ni tan sols ha modificat la llei ferroviària perquè poguéssim canviar d’operador i no estar necessàriament en mans de RENFE’, ha criticat Recoder que ha considerat Rodalies una competència ‘simbòlica’. El conseller ha fet les declaracions aquest dimarts en una visita a les obres de l’intercanviador de l’estació d’Arc de Triomf, que preveu la construcció d’un vestíbul de 2.200 metres quadrats que permetrà l’accés a la línia 1 de metro i Rodalies des de la plaça d’André Malraux. Les obres representen una inversió total de 37 milions d’euros, un 65% dels quals els aporta la Generalitat i la resta Adif. El primer vestíbul ampliat, al Passeig de Sant Joan, ja es va inaugurar el setembre passat.

Redacció
Redacció 16/08/2011

L’única inversió pendent és l’ampliació de les andanes de l’estació de rodalies d’Arc de Triomf fins als 200 metres perquè hi puguin circular els nous trens Civia. De fet, aquesta actuació pendent d’Adif està inclosa en el Pla d’infraestructures ferroviàries de Rodalies de Barcelona 2008-2015, en que es preveu una inversió de 400 milions d’euros. Tot i això, Adif encara no ha programat aquesta última fase de l’obra. Del total d’inversions previstes a la xarxa de Rodalies, l’Estat n’ha executat un 7% i un 17% més està en fase d’obres o en procés de contractació.

Recoder confirma que la Generalitat ‘prendrà mesures’ en alguns serveis públics

Preguntat per un possible ERE a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Recoder no s’hi ha manifestat de manera directa però sí que ha recordat que ‘en alguns àmbits, el dimensionament del sector públic no es correspon amb la càrrega de treball i, per tant, s’adoptaran mesures’. Recoder no ha amagat en diferents ocasions que la situació de l’ACA és ‘ruïnosa’, tot i que ja s’ha reduït un 16% de la despesa ordinària.

Per reduir el dèficit, el conseller també ha recordat que s’obrirà un concurs per privatitzar el servei que dóna l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat, incorporada a l’Agència Catalana de l’Aigua a través de la llei òmnibus.