Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

La Comissió mixta sobre el finançament es reunirà “de forma immediata”

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha anunciat aquest dimecres que la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals entre l’Estat i la Generalitat es reunirà ‘de forma immediata’, en els pròxims dies, per poder complir els terminis que imposa l’Estatut de Catalunya referents al sistema de finançament. Castells ha fet aquestes declaracions en una trobada sobre el corredor mediterrani de la Cambra de Comerç de Barcelona i la de València a la qual han assistit el conseller i Gerardo Camps, conseller d’Economia, Hisenda i Ocupació de la Generalitat Valenciana. Camps ha dit que ‘està molt bé’ que Catalunya pugui rebre una inversió pública segons el pes del seu PIB a l’Estat.

Redacció
Redacció 24/04/2008

Si finalment Catalunya ho aconsegueix, Camps ha assenyalat que també hauria de ser així per a CCAA que estan en situacions similars, com és, segons Camps, la Comunitat Valenciana. ‘Aquí tampoc hi ha motiu de controvèrsia’. El conseller valencià ha recordat que en la passada legislatura ho va dir i que tornarà a fer-ho en aquesta. En tot cas, si hi ha enfrontament, serà el que ‘tindrà el govern valencià amb l’espanyol si el tractament davant de la mateixa situació no és exactament igual que el que ens sembla molt encertat que és el de Catalunya’.

Per la seva banda, Castells ha dit que està d’acord en què el tractament que es doni a Catalunya es pugui fer per a altres CCAA amb situacions similars, i que es pugui discutir el model de finançament en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera, com ha dit Camps, d’una manera general, però que la Generalitat és ‘guardiana de l’Estatut’ i, en aquest sentit, ‘el que no acceptaríem és que aquest caràcter general anès en detriment dels terminis o continguts’ de l’Estatut i que ‘servís d’excusa per rebaixar l’Estatut’.

Ambdós consellers han subratllat la ‘importància’ i ‘urgència’ de revisar el model de finançament i han explicat que, en molts aspectes, la comunitat valenciana i la catalana ‘tenen problemes similars’, com ara, la insuficiència de recursos perquè s’ha anat agreujant, ha exposat Castells, el desequilibri vertical entre els recursos que obté l’Estat i els que poden recaptar les comunitats autònomes. A més d’aspectes estructurals, Castells ha recordat que situacions conjunturals com la crisi immobiliària també afecten en especial les CCAA, per la disminució de l’impost de transferències patrimonials.

Un altre punt en el que ambdós han coincidit ha estat en els problemes que suposa que no hagin evolucionat les variables en la distribució de recursos, sobretot pel que es refereix a la població i el fenomen migratori. Camps ha dit que les ‘tensions són comunes lligades’ i van lligades a l’augment de la població.

En cap moment, han dit els dos consellers, es tracta de revisar el model de finançament per posar en dubte la solidaritat del sistema, però ‘el que no pot ser’, ha dit Castells, és que ‘aquesta solidaritat acabi perjudicant les CCAA que tenim una contribució major que la mitjana’.

Respecte del corredor mediterrani, ambdós responsables polítics l’han qualificat de necessari per a les dues comunitats autònomes, i que actuaran conjuntament perquè es pugui tirar endavant i perquè des del Ministeri de Foment se li doni suport. A part d’aquest interès comú, ambdós governs revisaran quines altres infraestructures són necessàries pels dos i un cop les tinguin, les plantejaran conjuntament a l govern espanyol.