Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La Comissió Europea vol un carnet per punts per a pescadors

Els pescadors també tindran un carnet per punts i les seves infraccions greus no es podran castigar amb menys de 5.000 euros de multa. El comissari europeu de Pesca, Joe Borg, ha proposat aquest divendres endurir el sistema d’inspecció i control de la pesca, harmonitzant i apujant les sancions fins a 300.000 euros per obligar els pescadors dels 27 a complir les normes. Així, si els 27 donen el seu vistiplau a les intencions de la Comissió Europea, a partir del 2010 els capitans de vaixell i els operadors i propietaris d’embarcacions seran penalitzats amb punts negatius cada cop que cometin una infracció.

Redacció
Redacció 17/11/2008

Si en un termini de tres anys un capità de vaixell ha acumulat un número de punts per infracció encara per determinar, se li retirarà la llicència durant sis mesos. Si reincideix, la Comissió vol que se li retiri el permís durant tot un any. I si l’operador o propietari torna a superar per tercera vegada els punts màxims se li podria retirar definitivament. Tots els socis europeus amb costa utilitzarien aquest sistema, així que si un capità cometés una infracció en un estat diferent al seu també se li descomptarien els punts.

Borg també ha proposat que les multes siguin iguals en tots els estats de la UE: Brussel·les vol fixar el mínim en 5.000 euros i situar el topall màxim en 300.000, per a les infraccions més greus. La reincidència també es penalitzaria duplicant aquestes sancions, si els governs europeus donen suport a la proposta presentada per Borg. La Comissió vol que les infraccions menors es castiguin obligant el pescador a tornar el valor de les captures il·legals que ha fet multiplicat per cinc. També en aquest cas, si hi hagués reincidència el capità del vaixell hauria de tornar fins a vuit vegades el valor del peix que hagi pescat il·legalment.

La Comissió Europea ha denunciat aquest divendres que el total de les sancions imposades als pescadors a tota la UE només representa el 0,17% del valor del peix que han capturat irregularment –només 10,8 milions el 2005. A més, aquell mateix any, la sanció amb què els governs van castigar les irregularitats dels pescadors no va superar, de mitjana, els 2.000 euros. Brussel·les calcula que el 88% de les reserves pesqueres europees pateixen sobreexplotació, mentre que en el conjunt de la UE aquesta taxa no supera el 25%.