Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

La Comissió Europea creu que el govern espanyol ‘no cometrà l’error de limitar o pertorbar’ els correfocs i la Patum

El director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manel Camós, creu que el govern espanyol ‘no cometrà l’error de limitar o pertorbar’ els correfocs i la Patum de Berga i suavitzarà la nova directiva comunitària d’articles pirotècnics. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, Camós ha lamentat que s’acusi l’executiu comunitari de posar en risc les colles de diables, ja que la normativa 2007/23/CE preveu que cada estat membre de la UE pugui ampliar o reduir ‘aquestes normes que s’han donat com a orientacions generals’.

Redacció
Redacció 06/02/2009

‘Em sap molt greu que es digui que sovint som els culpables, perquè no és així, les restriccions es poden canviar i no fan inviable cap de les manifestacions culturals amb foc’, ha defensat Camós a l’ACN. ‘La Comissió no imposa restriccions que facin inviable cap de les manifestacions culturals amb foc de més tradició a Catalunya, el que pretén és fixar unes normes de qualitat i etiquetatge perquè els articles pirotècnics es puguin comercialitzar arreu de la UE , que hi hagi una lliure circulació’, ha argumentat el director de la representació de l’executiu comunitari a Catalunya i les Illes Balears.

Camós veu al govern espanyol ‘molt sensibilitzat’ i assegura que ‘no cometrà l’error de limitar o pertorbar aquestes festes tradicionals’. Abans de redactar la controvertida directiva es va ‘consultar els diferents governs’ i la Comissió Europea va enviar un qüestionari a totes les representacions permanents dels estats davant la UE, a Brussel·les, ‘acompanyat d’una carta on se’n recomanava la distribució entre les possibles parts interessades i s’aclaria que qualsevol persona era lliure de respondre-hi’, ha recordat Camós.

Els diputats catalans van votar

Els eurodiputats catalans van votar a favor de la normativa comunitària que fixa l’edat mínima i els perímetres de seguretat obligatoris per a l’ús d’articles pirotècnics, segons ha pogut saber l’Agència Catalana de Notícies. El 30 de novembre del 2006, els parlamentaris del PSC a l’Eurocambra, Maria Badia i Raimon Obiols, el d’ICV, Raül Romeva, el del PP, Alejo Vidal-Quadras, i el que llavors ocupava l’escó d’ERC, Bernat Joan, van votar a favor de l’informe Hasse Ferreira previ a l’aprovació de la directiva 2007/23/CE. Només l’eurodiputat de CiU, Ignasi Guardans, i el socialista Josep Borrell, que aleshores presidia el Parlament Europeu, no van votar.