Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

La Comissió Europea condemnada per haver impedit una fusió empresarial

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha condemnat per primera vegada la Comissió Europea a indemnitzar una empresa per haver impedit una fusió. La Comissió confia rebaixar la indemnització que haurà de pagar a la companyia francesa Schneider. També estudia ara si recorrerà contra aquesta sentència, que pot crear un abans i un després per a altres empreses.

Redacció 13/07/2007

Ens agradi o no, aquesta és una acció coherent i malauradament, ens hi tenen poc acostumats. La Unió Europea sempre s’ha fet seva la idea que l’economia de mercat entre els països de la Unió ha comportat un benefici i benestar impensables als anys 50. Però d’altra banda, mentre defensa el lliure mercat quasi a ultrança paral·lelament també manté unes polítiques intervencionistes i proteccionistes, un exemple clar és la Política Agrària Comuna (PAC).

Doncs ara hi ha hagut  una acció sense precedents: el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha condemnat per primera vegada la Comissió Europea a indemnitzar una empresa per haver impedit una fusió. Els fets van passar ara fa 5 anys, quan Brussel·les va prohibir la fusió de les franceses Schneider i Legrand, condicionant així el  funcionament del mercat, en altres paraules, intervenint. L’executiu comunitari estudia ara si recorrerà contra aquesta sentència, que pot crear un abans i un després per a altres empreses.

La Comissió Europea confia rebaixar la indemnització que haurà de pagar a la companyia francesa Schneider per haver bloquejat la seva fusió amb Legrand ara fa 5 anys.El tribunal de Luxemburg té en compte que aquesta actuació va estar plena d’irregularitats que van derivar en greus danys per a l’empresa elèctrica francesa. El portaveu de la competència, Jonathan Todd, diu que no es tornarà a repetir.

Schneider demana més de 1.600 milions d’euros de compensació més interessos, tot i que experts citats per fonts comunitàries indiquen que la Comissió Europea haurà d’abonar un màxim de 400 milions.