Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La comissió de transports del Parlament Europeu visitarà Catalunya a dos mesos de decidir els corredors prioritaris

L’eurodiputat Ramon Tremosa ha anunciat aquest divendres en la jornada sobre el corredor mediterrani que ha organitzat l’oficina del Parlament Europeu a Barcelona que la comissió de transports de la cambra comunitària visitarà Catalunya entre el 16 i el 18 de març. Tremosa ha explicat que15 diputats i 30 tècnics podran conèixer sobre el terreny les coses que han debatut a les institucions europees poques setmanes abans que la Comissió Europea decideixi quins són els eixos de transport prioritaris per al continent. La diputada socialista Maria Badia ha destacat la feina que els catalans han fet a Brusel·les per convèncer que aquest corredor és fonamental per la competitivitat econòmica d’Europa. Alhora, però, els eurodiputats socialistes contraataquen amb una ofensiva d’actes en favor de la Travessia Central pels Pirineus que porta anys d’avantatge a l’eix mediterrani i compta amb el plàcet del govern espanyol.

Redacció
Redacció 26/02/2011

El propers mes de març, 15 tècnics i 30 eurodiputats visitaran el Port de Barcelona, l’aeroport del Prat, empreses ferroviàries i industrials com ara la planta del grup Volkswagen a Martorell, així com Perpinyà i Portbou. Entre ells estarà l’alt funcionari encarregat per la nova definició de corredors de la Comissió Europea. Aquesta és una ‘gran noticia’, segons Ramon Tremosa, sobretot perquè succeeix poques setmanes abans de que l’executiu europeu actualitzi el llistat d’eixos de transport prioritaris per a Europa. Segons ha dit, ell mateix va proposar aquesta visita al mes d’octubre passat.

Tremosa ha declarat que fa anys que les empreses inverteixen tot esperant que els trens connectin Catalunya amb el cor del continent i és important que els polítics i tècnics europeus ho puguin comprovar ‘in situ’. Així, segons ha afirmat, aquesta visita és ‘un gran èxit de la causa catalana i del corredor meditarrani’.

En la mateixa jornada, l’eurodiputada Maria Badia ha destacat el fet que el ministre de Foment José Blanco també acudirà a Barcelona el dia 16 de març per explicar el treball que ha fet el govern espanyol per desenvolupar el corredor mediterrani. Badia ha assegurat que fa temps que l’executiu català, l’espanyol i també els eurodiputats catalans estan intentant explicar a Brussel·les per convèncer de que aquest eix de transport és prioritari i imprescindible per a la competitivitat de l’economia del continent, donat el canvi que s’ha produït en el transport de mercaderies mundials i l’auge dels intercanvis amb Àsia.

En aquest sentit, Ramon Tremosa ha posat un exemple sobre com el sector privat europeu ja comença a adonar-se d’aquesta realitat. Segons ha dit, l’acte que Fermed va organitzar a Brusse·les el mes de gener va estar patrocinat per Deutsche Ban, la primera empresa europea de transport de mercaderies. Això demostra, segons Tremosa, que també les empreses europees entenen la importància per al creixement econòmic d’aquesta infraestructura i prova que s’han de prioritzar els eixos que realment tenen incidència en la competitivitat i ajuden a superar la crisi.

Tot aquesta tasca que s’ha fet, segons Maria Badia, fa que existeixin moltes possibilitats de que la Comissió Europea, entre maig i juny, inclogui el corredor mediterrani entre els corredors prioritaris per al continent.