Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La Comissió de la Dignitat recorda al govern espanyol que mentre no retorni els papers està incomplint una llei

Josep Cruanyes, membre de la Comissió de la Dignitat ha recordat que, mentre no retorni els ‘papers de Salamanca’ pendents, està ‘menystenint a la Generalitat i incomplint una llei’. A Cruanyes no li han sorprès les paraules de César Antonio Molina aquest dimecres al Congrés, perquè la Comissió ‘ja havia arribat fa temps a la conclusió’ que el ministeri de Cultura no té intenció de fer efectiu el retorn a mig termini. ‘Si el govern decideix incomplir la llei, que ho digui, perquè en prendrem nota per fer tots el mateix’, ha advertit Cruanyes.

Redacció
Redacció 04/10/2007

Cruanyes ha reiterat que la Comissió de la Dignitat està ‘indignada’ amb el retard en el procés de devolució de les 1.500 caixes de documents pendents de retornar a Catalunya. Un retard que, al seu parer, implica no només l’incompliment de la llei sinó també una ofensa per a la Generalitat, legítima propietària dels ‘papers’.

Cruanyes ha recordat que la Comissió de la Dignitat ja va anunciar a l’estiu la convocatòria de noves mobilitzacions per exigir l’acceleració del procés. El més destacat serà el pròxim diumenge 21 d’octubre al palau Sant Jordi de Barcelona, amb un concert reivindicatiu presentat per Antoni Bassas que comptarà amb les actuacions de Raimon, Maria del Mar Bonet, Pep Sala i la Banda del Zurdo i un manifest a càrrec del filòsof gironí Josep Maria Terricabras.

Els organitzadors esperen omplir l’aforament del Palau d’uns 18.000 espectadors i han començat a rebre de tot Catalunya peticions d’entrades que valdran 4 euros. Sota el lema ‘La nació catalana diu prou. Volem tots els papers’, l’acte exigirà el retorn immediat dels milers de documents que encara no han tornat a Catalunya. El concert compta amb el suport de totes les diputacions catalanes i de nombrosos ajuntaments, on s’han aprovat mocions de suport al retorn dels documents.

La Comissió de la Dignitat considera ‘inacceptable’ el retard en el retorn de les 1.500 caixes de documents espoliats a Catalunya que encara resten a Salamanca, després del retorn inicial de l’any passat. El Ministeri de Cultura, tant amb Carmen Calvo com amb el nou ministre, César Antonio Molina, s’ha compromès reiteradament a completar aquest retorn, i justifica el retard assegurant que els tècnics han d’estudiar amb detall els documents per tal de no enviar a Catalunya cap que no el pertanyi.