Dijous, 24 d'Octubre de 2019 - Edició 455
La República

La comissió d’investigació d’Horta es tanca amb acords tècnics i desacords polítics

La comissió d’investigació sobre l’incendi d’Horta de Sant Joan ha tancat aquest dijous els seus treballs amb la votació del dictamen que s’haurà d’aprovar definitivament en el ple de la setmana que ve. Després d’un mes llarg de compareixences, s’ha arribat a un acord per unanimitat sobre mesures tècniques per millorar la seguretat i la comunicació dels Bombers per evitar una tragèdia com la del passat juliol. El desacord s’ha centrat en l’àmbit polític ja que l’oposició ha insistit en reclamar les peticions de dimissió del conseller d’Interior i Relacions Institucionals Joan Saura i el seu equip, que no han estat acceptades pels grups que donen suport al Govern.

Redacció
Redacció 18/03/2010

Els grups de la comissió d’investigació parlamentària del cas d’Horta han acordat aquest dijous, en l’última sessió, unes seixanta mesures tècniques per evitar una tragèdia com la de l’estiu passat. Alternativament a aquest assumpte, no han estat acceptades les peticions de dimissió dels grups de l’oposició. Tant CiU, com Ciutadans i el PP havien demanat que el conseller Joan Saura, el secretari general d’Interior, Joan Boada, i la directora general de Prevenció i Extinció d’Incendis, Olga Lanau, dimitissin. Però els socis del tripartit consideren que no hi ha hagut cap responsabilitat política rere la tragèdia de l’incendi d’Horta.

Mesures ja anunciades
El conseller d’Interior, Joan Saura, ja va anunciar, tal com ara recorda el Departament, moltes de les mesures que ara la comissió parlamentària proposa. Incorporar càmeres als avions per vigilar els incendis des d’alçada, i que aquestes imatges arribin al Centre de Comandament Avançat, dotar tots els agents actius als focs d’un dispositiu de localització GPS, invertir en formació dels bombers i, sobretot, revisar les maniobres d’autoprotecció en situacions de risc d’atrapament, són algunes de les mesures que Saura va proposar llavors. El conseller va presentar-les durant la seva compareixença al Parlament.

L’oposició insisteix en les dimissions
CiU, PPC i grup mixt han celebrat l’acord a que s’ha arribat amb els grups del Govern en mesures tècniques concretes que forma el dictamen de conclusions de la comissió d’investigació de l’incendi d’Horta de Sant Joan. L’oposició, però, ha insistit en reclamar la dimissió del conseller Joan Saura i el seu equip, perquè consideren que la mort de cinc bombers ‘no va ser un accident i prou’. Els grups de l’oposició, que han jutjat útil els treballs de la comissió d’investigació que van demanar, no han demanat la dimissió del conseller Baltasar, tot i que PPC i mixt volien la seva reprovació.

Relacionats