Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La comissió bilateral no resol el finançament de La Sagrera

|

- Publicitat -

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha expressat la satisfacció del Govern per l’acord, ja que se sumen 800 milions d’euros als 4.006 ja inclosos en els pressupostos de l’Estat pel 2009. ‘No exagero si crec poder dir que estem davant d’un acord sense precedents, que no s’havia produït mai, que dóna compliment al que diu la disposició addicional tercera de l’Estatut’.

Una valoració similar és la que ha fet la ministra d’Administracions Públiques, Elena Salgado, que ha destacat que, amb la xifra acordada, s’invertirà el 2009 ‘un 75,4% més que el 2004’. A més, ha destacat que l’acord representa un ‘compliment absolut’ i fins i tot ‘supera’ el que disposa l’Estatut.

Publicitat

Dels 800,13 milions d’euros ja tenen una imputació de projectes concrets a executar durant el 2009. Per contra, queden pendents de designar projectes a 158 milions d’euros, que seran actuacions corresponents a al Societat Estatal d’Inversions en Transport Terrestre (SEITTA). La subcomissió d’infraestructures, formada per membres de les dues parts, estudiaran a què s’executen i no es descarta l’execució directa per part de la Generalitat.

Qui s’emporta bona part d’aquest 800 milions d’euros és el Ministeri de Foment, amb 453 milions addicionals als previstos als pressupostos. Es preveuen actuacions en la xarxa ferroviària per valor de 230 milions, i 63 milions en carreteres, entre d’altres. El Ministeri de Medi Ambient invertirà 224,5 milions, el de Ciència i Innovació 83,1 i el d’Indústria, Comerç i Turisme 39,4.

Pendent el futur de la Sagrera

Una de les incògnites que no s’ha resolt en la reunió d’aquest dimarts és com es financia la futura estació de la Sagrera de Barcelona. Saura ha explicat que ‘una possibilitat’ és que la subcomissió d’infraestructures decideixi invertir part dels 158 milions d’euros en l’execució d’aquest projecte per al 2009, però no ha donat res per tancat. De tota manera, la ministra ha remarcat que l’Estat ja està fent ‘actuacions importants’ en aquest àmbit.

La ministra afirma que ‘no es pot dubtar de la voluntat de complir amb l’Estatut’ per part de l’Estat

La ministra ha fet una valoració positiva del ritme de desplegament de l’Estatut. ‘Estem absolutament decidits a complir el que diu l’Estatut’, ha dit, tot recordant que aquesta és una llei orgànica que el PSOE ‘va votar’ al Congrés dels Diputats. ‘No es pot dubtar de la voluntat de complir amb l’Estatut’, ha dit, tot admetent les dificultats que hi poden haver a l’hora de traspassar competències que requereixen d’un ‘alt grau de cooperació’ entre administracions, com ara la inspecció de treball. Es tracta, ha dit, d’un camí ‘complex’, però que s’està fent amb ‘esperit de cooperació’.

La ministra ha dit entendre la posició del conseller Saura si es posa ‘al seu lloc’, ‘que voldria anar més ràpid’, però ha afegit que ‘segur’ que el conseller també ‘entén la complexitat dels processos amb els que ens veiem immersos’. El conseller d’Interior ha recordat que a mitjans de febrer es va acordar mirar d’accelerar les transferències que estan en marxa per mirar de tancar un acord abans de l’estiu.

Compensar dèficit

D’altra banda, una part dels 800 milions d’euros també inclou una compensació del dèficit del 2007, que està xifrat en 500 milions. En concret, la compensació respecte el 2007 és de 140 milions. ‘No només donem resposta al 2009, sinó que comencem a recuperar un dèficit important que teníem’, ha dit el conseller. Sobre la liquidació del 2008, Saura ha explicat que encara se n’està pendent.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut