Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

La Comisió Europea ja valora sense embuts la independència de Catalunya

Europa contempla una possible independència tot i que assegura que si es produeix, Catalunya quedaria fora de la UE i hauria de passar de nou per un procés d'adhesió que acostuma a tardar anys.

Redacció
Redacció 14/07/2017
Espanya forma part de la Unió Europea però, què passarà amb una Catalunya independent? Per al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, si Catalunya esdevingués independent, tindria conseqüències.
 
Així contestava per escrit a l'eurodiputada Beatriz Becerra, segons recull El Confidencial. El president de la CE confirma la postura dels seus predecessors: la independència significa sortir de la UE.

Fora de la UE? El referent del Brexit
 

Segons explica el digital, la independència tindria conseqüències legals. Espanya és qui pertany al club comunitari, i per tant, si es deixa de formar part d'un d'ells, se surt també de la Unió. Aquest fet, obligaria tant a Catalunya com a Escòcia -si es donés el cas- a passar de nou per un procés d'adhesió que acostuma a tardar uns anys. 
Tanmateix, el cert és que la Unió Europea s'ha mostrat molt disposada a acceptar Escòcia un cop el Regne Unit va votar per marxar de la UE, així ho demostren diferents reunions bil·laterals amb la primera ministra d'Escòcia i líder del Partit Nacional Escocès, Nicola Sturgeon, pel caràcter europeïsta dels escocesos. En aquest sentit, cal afegir que la capitalitat del Mediterrani de Barcelona, com el poder econòmic del Port i l'Aeroport de la capital de Catalunya, són dos grans atractius i actius que Europa intentarà conservar.