Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La CNE no dictaminarà els responsables de l’apagada fins a mitjans de setembre

El Consell d’Administració de la Comissió Nacional de l’Energia (CNE) no podrà decidir aquest dijous la responsabilitat de l’apagada de Barcelona perquè no té tota la informació que havia demanat a Red Eléctrica Espanyola (REE) i Endesa i, per tant, insta les companyies a enviar tota la informació que necessita, segons ha avançat l’organisme regulador. Aquesta falta de documentació farà que la CNE no depuri responsabilitats pels incidents que van deixar sense llum 350.000 abonats fins a mitjan setembre.

Redacció
Redacció 23/08/2007

El Consell d’Administració de la Comissió Nacional de l’Energia en la seva sessió deliberant d’avui dijous ha analitzat la informació remesa per Endesa i Red Eléctrica de España en relació a l’incident del passat 23 de juliol que va afectar el subministrament elèctric de Barcelona.

La CNE ha fet una anàlisi preliminar de la documentació aportada per les companyies, i d’aquí ha sorgit la necessitat de demanar informació addicional per completar el contingut del informe que finalment elabori aquesta Comissió.

L’organisme regulador demana més detalls sobre aspectes com els resultats de l’anàlisi del cable de 110 kV que es va trencar i que, en caure sobre el parc de 220kV de la subestació de Maragall, va provocar l’inici del incident, detalls constructius de la línia subterrània de 220kv entre les subestacions de Collblanc i Badalona i informes pericials sobre la investigació del incendi en la subestació de Maragall.

La CNE també necessita una ampliació de les dades sobre els registres de les actuacions de les proteccions de les subestacions de 220kV afectades per l’incident, relació i interpretació detallada de les incidències del sistema de 220kV de l’àrea de Barcelona des de juliol del 2007 i la seva possible afectació amb l’apagada i previsió de la data quan s’espera que retorni el servei del parc de 220kV de la subestació de Margall.

D’altra banda, el Consell d’Administració ha revisat també el contingut i fins on pot arribar l’informe que finalment elabori la Comissió i ha anunciat que aquest document contindrà els següents punts: la causa del trencament i caiguda del conductor de 110kv sobre el parc de 220kv de Collblanc; estat de les carregues de la xarxa en la situació prèvia a l’incident i de les instal·lacions afectades; dotació i comportament de les proteccions; valoració sobre l’origen de l’incendi en la subestació de Maragall; valoració sobre la cobertura de la contingència de la caiguda total de l’alimentació des del transport a una subestació de distribució; i per últim, conclusions i recomanacions.

La Comissió dóna 10 dies de termini a Red Eléctrica de España i Endesa per aportar la informació sol·licitada per l’organisme. Una vegada la CNE conclogui l’informe que ha de fer es decidirà si s’imposen multes i es marcarà qui les hauria de pagar.