Dimecres, 5 de maig de 2021 - Edició 1014
La República

L’omissió del passat franquista de Samaranch encén les xarxes socials

La mort de Juan Antonio Samaranch als 89 anys ha provocat reaccions radicalment oposades entre la classe política i la societat civil. Els polítics catalans han lloat sense contemplacions l’expresident del COI, al qui consideren ‘un ambaixador de Catalunya’ (José Montilla), ‘un català universal’ (CiU) o ‘l’home olímpic espanyol’ (Albert Rivera). Fins i tot Joan Laporta ha qualificat Samaranch de ‘personatge universal en el món de l’esport’, mentre que la societat civil, en canvi, s’està mobilitzant aquestes hores immediatament posteriors a la mort de Samaranch recordant el passat falangista ‘oblidat’ pels polítics catalans. A la xarxa Facebook el grup ‘Bye bye Samaranch: un franquista menys‘ ja compta amb 700 adherits en menys de 6 hores.

Redacció
Redacció 21/04/2010

Davant la mort de Juan Antonio Samaranch, els polítics catalans no han escatimat elogis:

Des de la Generalitat de Catalunya el president, José Montilla, ha elogiat Samaranch assegurant que ha estat ‘un efectiu embaixador de Catalunya i Barcelona al món, gràcies a la seva capacitat de teixir complicitats positives’.  Des de CiU s’ha enviat un comunicat de premsa on titllen Samaranch de ‘català universal’, mentre que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat de l’expresident del COI que ‘amb la seva mort ens deixa l’home que va modernitzar l’olimpisme i el vincular per sempre al nostre país. Ha mort l’home olímpic espanyol’.

Fins i tot els polítics independentistes han elogiat Samaranch. Des del Govern de la Generalitat el vicepresident, Josep Lluís Carod-Rovira, ha qualificat Samaranch com ‘el català més important del món de l’esport i de l’olimpisme internacional’, defensant el ‘respecte’ i la ‘cordialitat’ que va tenir sempre amb les institucions catalanes.

Al món de l’esport Joan Laporta també ha parlat de Samaranch, expressant el seu condol i lamentant la mort. ‘Personalment és una gran pèrdua per l’estimació mútua que ens teníem’, ha assegurat Laporta, qui ja ha anunciat que hi haurà un minut de silenci per l’exdelegat d’Esports franquista els instants abans del Barça-Xerez. Aquesta decisió no ha agradat a l’afició blaugrana, i en sis hores el grup contra aquest minut de silenci a Facebook ja supera els 400 adherits.

Facebook bull de rebuig a Samaranch

A més del grup contra el minut de silenci al Camp Nou, la xarxa social Facebook va plena de mostres de rebuig a Samaranch, així com del fet que el Palau de la Generalitat aculli la capella ardent de l’exdirigent franquista. Al grup ‘Bye bye Samaranch: un franquista menys‘, que compta amb  700 adherits, cal afegir-hi altres grups de rebuig al falangista, com el titulat ‘Ahora que Samaranch ha muerto, el siguiente es Fraga por cojones‘, que ja té 130 simpatitzants.