Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

La cinquena torre de control de llamps del món es troba a la Molina

Els Països Catalans se sumen al al Canadà, Àustria, el Japó i el Brasil. Aquests països són els únics al món que tenen una torre de control i mesurament dels llamps que es produeixen a l’atmosfera. L’antiga torre de telecomunicacions de la Tossa d’Alp s’ha transformat en un parallamps que per la seva situació, en un lloc alt i exposat, és ideal per rebre impactes de llamps de les tempestes que es generin a la zona i mesurar-los.

Redacció
Redacció 31/07/2007

Un comunicat del departament de Medi Ambient de la Generalitat ens informa que l’estació hivernal de la Molina, al municipi d’Alp, comptarà amb la cinquena torre del món per mesurar el corrent elèctric que generen els llamps. Els estudis dels llamps que registri permetran millorar el coneixement d’aquest fenomen, de difícil estudi fora de les simulacions que es fan en laboratori.

“Aquesta torre és la cinquena al món dissenyada per mesurar el corrent i altres característiques dels llamps”, destaca la nota, que explica que la resta de torres instrumentalitzades per mesurar el corrent elèctric que generen els llamps es troben al Canadà, Àustria, el Japó i el Brasil.

La torre rebrà impactes de llamps de les tempestes que es generin a la zona i els mesurarà. Una altra utilitat d’aquestes dades serà la de millorar el calibratge dels mesuraments de llamps que fa la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques del Servei Meteorològic de Catalunya, tant respecte a la determinació dels punts d’impacte com dels paràmetres elèctrics dels llamps. Podeu trobar més informació al següent web.