Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

La Chunta Aragonesista reclama a Brussel·les la ‘derogació formal i ferma’ del decret del transvasament de l’Ebre a Barcelona

La Chunta Aragonesista (CHA) reclamarà a Brussel·les ‘la derogació formal i ferma’ del decret del govern espanyol que preveu transvasar aigua de l’Ebre per abastir Barcelona. ‘Amb les pluges de maig i de juny, la mesura va deixar de ser vigent, però tot i així el decret segueix formant part de l’ordenament jurídic espanyol i no ha estat formalment derogat’, adverteix el responsable d’Afers Europeus de la CHA, Miguel Martínez Tomey, que tem que Catalunya o altres comunitats el ‘puguin fer servir per a reclamacions futures’.

L’Eurocambra va advertir dijous passat que els transvasaments ‘no haurien de ser la solució al problema de la sequera’.

Redacció
Redacció 15/10/2008

Martínez Tomey es reunirà amb ‘eurodiputats i organitzacions europees’, com European Environmental Bureau, WWF, BirdLife International o Greenpeace, per ‘buscar nous suports i aconseguir que el rebuig del Parlament Europeu als transvasaments es porta fins a les últimes conseqüències i s’aplica degudament per la Comissió i els estats membres’. La CHA ha recordat en un comunicat que la Comissió Europea ja ha criticat el govern de José Luis Rodríguez Zapatero ‘no només per haver apostat per una política de l’aigua totalment obsoleta sinó per, a més, haver desatès l’obligació d’informar a la UE del decret de transvasament que va intentar impulsar.

El Parlament Europeu, precisament, va aprovar dijous passat un informe de l’eurodiputat austríac del PP Richard Seeber que adverteix que ‘la construcció de transvasaments pel transport d’aigua a grans distàncies no hauria de ser la solució al problema de la sequera’. L’Eurocambra renya els governs per les ‘urbanitzacions agressives’ que contribueixen a l’escassetat dels recursos hídrics i els exigeix que ‘tinguin en compte les consideracions relatives a l’aigua en la seva planificació de l’ús del sòl’.

Com a alternatives als transvasaments d’aigua a grans distàncies, és a dir, aquells que trenquen la unitat de conca, el Parlament Europeu proposa la construcció d’infraestructures que permetin regular els cabdals, la reutilització d’aigües residuals o la dessalinització, entre d’altres. Estrasburg xifra en 100.000 milions d’euros l’impacte econòmic de la sequera a la UE en els últims trenta anys. Seeber aposta per una ‘política eficient de tarificació de l’aigua’ que fomenti un consum més responsable d’aquest recurs. I defensa que seria possible estalviar el 40% de l’aigua que s’utilitza a la Unió si s’apliquen criteris d’utilització eficaç en la construcció d’edificis, s’estableixen incentius financers per a fomentar un millor ús i s’introdueix un sistema d’etiquetat sobre el consum.