Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

La Cerdanya se solidaritza amb l’Ebre i demana la dimissió del conseller Baltasar

Els ecologistes de la Cerdanya han impulsat una plataforma ciutadana en contra dels transvasaments, pn també demanen la dimissió del conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar. En el manifest de la recent creada plataforma es fa especial atenció a la solidaritat envers les Terres de l’Ebre. La plataforma s’ha creat aquest dilluns a l anit arrel d’una trobada informativa que han convocat les associacions ecologistes Ipcena i Grup Alt Segre (GAS), i l’Ajuntament, per explicar com ha anat el procés sobre el transvasament del Segre. A l’acte hi ha assistit un centenar de persones del municipi i altres municipis veïns.

Redacció
Redacció 15/04/2008

Tots els assistents han votat a favor de la proposta de dimissió de l’actual conseller de Medi Ambient i Habitatge. Finalment, l’acte ha conclòs amb una recollida de signatures de membres i associacions adherides a la plataforma, entre els quals s’ha vetat la signatura a qualsevol formació política. La plataforma es tornarà a presentar aquest dimarts a Puigcerdà en l’acte informatiu convocat des del Consell Comarcal.

Aquesta vegada hi intervindran tècnics de la Universitat de Lleida, que divulgaran els resultats de l’estudi que ha encarregat la Diputació de Lleida, que conclouen que un transvasament del Segre és inviable ecològicament. Els arguments que es mostren a l’estudi és que el cabdal del riu és insuficient i que un transvasament tindria unes conseqüències negatives en l’aspecte ecològic, social i econòmic per a tota la demarcació, en especial la seva capçalera.

Tot i que la plataforma s’ha creat just després de què les informacions del Govern apunten clarament a descartar el transvasament del Segre, els seus membres han volgut expressar la indignació que els ha produït tota l’actuació del Govern al respecte. Així mateix, la plataforma ha considerat que el problema no s’ha resolt, sinó que s’ha traslladat a la desembocadura de l’Ebre.

El portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez, ha convidat als assistents a l’acte a ‘estar alerta’ per si les notícies sobre el transvasament del Segre canvien. En aquest aspecte, l’alcalde de Bellver de Cerdanya, Francesc Xavier Porta, també ha considerat que ‘el transvasament no ha quedat aturat sinó que està en ‘stand bye”. Porta ha agraït, però que ‘sembla que finalment s’ha imposat la lògica i l’opinió de tots els tècnics en la qüestió per sobre d’alguns criteris polítics al meu entendre injustificables’.

Váquez també ha fet referència a la querella interposada per Ipcena, el Gepec i EdC en contra de l’Agència Catalana de l’Aigua per suposada ‘prevaricació’ en el procés d’ordenar un transvasament ‘encobert’ i ‘saltant-se les normatives legals que hi ha’. A més, l’ecologista ha acusat al conseller Baltasar de fabricar ‘un circ de mentides al voltant del transvasament’ i de ‘no voler respectar el joc democràtic’. Vázquez ha advertit que la manera d’actuar del conseller l’hauria d’haver assumit el propi Baltasar amb una dimissió ‘com hagués passat en qualsevol altre país democràtic’.