Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

La CE nega que cap directiva europea impedeixi les activitats culturals amb foc a Catalunya

La Comissió Europea (CE) ha negat que l’aplicació de la directiva europea que regula l’ús del material pirotècnic ‘prohibeixi o posi en risc la continuïtat de tradicions i manifestacions culturals de llarga tradició a Catalunya, com ara els correfocs, les colles de diables o la Patum de Berga, declarada patrimoni de la Humanitat per la Unesco’. Així mateix, aclareixen que la directiva 2007/23/CE, que ha de ser transposada pels Estats membres abans del 4 de gener de 2010, estableix unes limitacions pel que fa a l’edat de les persones a qui es poden vendre articles pirotècnics i uns perímetres de seguretat per al seu ús, però el mateix text de la directiva ‘ja deixa clar que els Estats membres podran reduir aquests límits’ quan adaptin les directrius en una normativa pròpia.

Redacció
Redacció 05/02/2009

La Comissió Europea ha volgut matisar que la directiva ‘es refereix a la comercialització’ dels articles pirotècnics a la UE i ‘té per objecte harmonitzar les normes existents, amb l’objectiu de garantir-ne la lliure circulació, alhora que s’assegura la protecció dels consumidors i professionals’.

Segons la Comissió Europea, la directiva d’articles pirotècnics vol harmonitzar les normes existents respecte a la venda d’aquests productes a tots els Estats membres, mentre n’assegura la protecció de consumidors i professionals. Per aconseguir-ho, la directiva estableix unes obligacions als fabricants, importadors i distribuïdors pel que fa a la fabricació i comercialització d’aquests productes. Es tracta d’obligacions afecten específicament a les característiques de funcionament, qualitat i seguretat, com també a l’etiquetatge i la informació que s’ofereix al consumidor.

La directiva també estableix unes edats mínimes per a la venda d’artificis i articles pirotècnics en cadascuna de les categories. En tots els casos, la mateixa directiva dóna potestat als Estats membres perquè, a l’hora de fer-ne la transposició en una normativa d’aplicació al seu territori, “puguin reduir aquesta edat per a professionals del ram o persones que segueixin una formació en el mateix”.

Pel que fa a les distàncies de seguretat, la directiva obliga els fabricants a classificar els artificis de pirotècnia segons les categories previstes i estableix unes condicions per a cada categoria. Entre aquestes hi ha la distància de seguretat, que varia entre 1 i 15 metres. No obstant, en tots els casos, el mateix text de la directiva assenyala que “la distància de seguretat podrà ser inferior, si s’escau”.

La Comissió considera que, ‘en sí mateix, el text de la directiva no imposa restriccions que facin inviable cap de les manifestacions culturals amb foc de més tradició a Catalunya’ i asseguren que per a l’elaboració de la directiva, la Comissió Europea va obrir un procés de consulta que va incloure els Estats membres i els agents implicats en el sector. Per obtenir una visió general de la situació, la Comissió va elaborar, el 2003, un qüestionari sobre el marc jurídic dels articles pirotècnics i sobre els artificis de pirotècnia. El qüestionari es va enviar a les representacions permanents dels Estats membres, acompanyat d’una carta on se’n recomanava la distribució entre les possibles parts interessades i s’aclaria que ‘qualsevol persona’ era ‘lliure de respondre-hi’.

Recordem que, com ja va informar ahir directe!cat, l’Ajuntament de Berga ha organitzat per aquest dissabte un acte reivindicatiu de la cultura del foc amb presència de diverses colles d’arreu de Catalunya.