Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

La CE critica la ‘mortaldat massiva’ d’aus en parcs eòlics de Castelló

La Comissió Europea sol·licitarà a les autoritats espanyoles informació sobre la ‘mortaldat massiva’ d’aus protegides a l’entorn dels parcs eòlics instal·lats en Els Ports i Alt Maestrat (Castelló) i sobre les mesures previstes per l’avaluació d’impacte per a atenuar l’efecte negatiu d’estos projectes, segons ha informat aquest dijous el comissari de Medi Ambient, Stavros Dimas. En una resposta escrita a una pregunta parlamentària de l’eurodiputat d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Raül Romeva, el comissari Dimas ha aclarit que l’executiu comunitari ‘va a posar-se en contacte amb les autoritats espanyoles per a recollir informació’ sobre el compliment de la normativa sobre protecció d’aus, així com sobre l’‘execució correcta de les mesures pal·liatives’ que es preveuen en l’avaluació d’impacte ambiental.

Redacció
Redacció 30/01/2009

Segons ha denunciat Romeva en la seva pregunta, els 8 parcs eòlics a la regió, amb 260 aerogeneradors per al seu funcionament, han causat ‘greu afecció’ a la Xarxa Natura 2000 i a les Àrees Importants per a les Aus (ANAVA) provocant la ‘mortaldat massiva’ d’espècies protegides com, per exemple, el voltor Leonardo (per col·lisió contra els aerogeneradors), el gamarús, l’aligot vesper, el xoriguer vulgar, la bernat pescaire real, i la puput.

Dimas subratlla que el desenvolupament de l’energia eòlica contribuix a arribar a l’objectiu d’augmentar el percentatge d’electricitat produïda amb energies renovables a la UE fins a arribar al 21% en 2010. Tot i això, admet que ‘existixen riscos ambientals derivats de l’emplaçament incorrecte dels parcs eòlics’ i que l’energia d’este tipus ha de ser ‘sostenible i equilibrada’ per a no danyar de manera ‘significativa’ les zones importants per a la conservació.

En este sentit, el comissària recorda que Brussel·les ha obert una investigació sobre el pla valencià de parcs eòlics després de rebre denúncies per este cas i que segons l’esmentada investigació les 15 zones incloses en el projecte ‘s’han sotmès o se sotmetran’ a avaluacions d’impacte ambiental. Cal tindre una avaluació ‘favorable’ per a l’aprovació d’este projecte, ha precisat Dimas.