Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La Catosfera arriba a Girona

|

- Publicitat -

Un total de 36 protagonistes de la xarxa catalana visitaran Girona entre els propers 20 i 28 de març per participar a la Catosfera

La trobada anual de la Internet catalana, que enguany ha programat a la capital gironina una vintena d’activitats a l’entorn d’’Internet com a estructura d’Estat’, el leit motiv de les jornades d’enguany. Entre les darreres incorporacions al programa destaquen Imma Tubella, catedràtica de comunicació de la UOC, que compartirà taula inaugural divendres 20 de març amb Albert Castellón –Moritz i Parlem- i Pep Salazar –Mobile World Capital-; Manel Prat, director de màrqueting del grup d’alimentació Bon Preu que parlarà sobre el domini .CAT juntament amb Santi Ribera, director de la Fundació.cat; David Darnés de la multinacional francesa creadora de vídeojocs Ubisoft, que compartirà taula amb la Gina Tost –Generació Digital-; Adam Barnes, analista web de Vueling, que explicarà el model de negoci del turisme 2.0 o el filòsof Bernat Dedéu i el director del Club Tr3sc, Miquel Curanta, que debatran sobre com Internet ha canviat l’accés a la cultura i al seu consum durant la jornada del 21 de març.

Publicitat

 Per cloure jornada de dissabte, el programa de la Catosfera proposa una taula rodona per debatre sobre Comunicació i nous formats de periodisme que, moderada pel periodista del diari Ara, Isaac Salvatierra, comptarà amb Elisenda Rovira –Mèdia.cat-, Maiol Roger –El País-, Germà Capdevila –Esguard- i el periodista digital Oriol Lladó.
Tant divendres 20 com dissabte 21 de març es podrà visitar també gratuïtament al Centre Cultural La Mercè l’exposició “El Procés” en 10 imatges d’èxit, dins i fora de la xarxa”, del dissenyador gràfic i il·lustrador Jordi Calvís. A més, durant aquests dos dies l’empresa 3D PrintCat farà una mostra d’impressions 3D amb la GIBOX, la primera impressora 3D dissenyada i fabricada a Girona. Totes les taules programades aquests dos dies podran seguir-se per ‘streaming’ a través del web de la Catosfera o mitjançant Twitter amb l’etiqueta #catosfera.

Entre les activitats complementàries –del 23 al 28 de març- que s’han afegit al programa destaca la taula rodona que se celebrarà a la Facultat de Lletres de la UdG sota el títol La Universitat connectada: oportunitats i riscos de la comunicació digital al món acadèmic, o l’exposició “Portades de l’Ara. Quatre anys de periodisme creatiu” que inaugurarà el diari Ara a la Biblioteca Carles Rahola”. Dissabte 28 de març la Catosfera clourà la seva primera edició a la ciutat de Girona amb 3 activitats participatives al voltant de la xarxa. Un taller de traducció de programari lliure a càrrec de SoftCatalà, una cryptoparty –taller en què s’explica com instal·lar, configurar i fer servir les eines bàsiques per a navegar i usar Internet de manera responsable- organitzada per ISOC-Cat i una viquimarató organitzada per Amical Viquipèdia amb l’objectiu d’ampliar i completar les biografies dels personatges del llibre Sobirania.cat del periodista Saül Gordillo.

“Internet està sent una de les principals estructures d'estat, i apostar-hi és un dels nostres punts forts”.
 
Segons SoftCatalà, la llengua catalana es troba entre les 20 primeres del món pel que fa al nombre de pàgines web per parlant, mentre que per nombre de parlants ocuparíem la posició 88 del planeta, segons un estudi de la Generalitat de Catalunya. El domini .CAT és el primer domini genèric que s'atorga a una comunitat lingüística i cultural. El català va ser la segona llengua d'ús a la Viquipèdia, n'és la dissetena en nombre d'articles i sis dels deu webs amb més audiència d'Internet tenen el català com a llengua d'ús. Existeixen prop de deu milions de catalanoparlants i, tot i així, el català està considerada la vuitena llengua del món en entrada a Internet. “Una finestra que ens ha permès sortir al món i donar-nos a conèixer, crear projectes universals, empreses de referència i donar cabuda a les seus d'algunes de les principals empreses tecnològiques del món”, destaca Joan Camp, director de la Catosfera. I afegeix: “Internet està sent una de les principals estructures d'estat, i apostar-hi és un dels nostres punts forts”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut