Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La casa on va viure Rafael Casanova es convertirà en un museu

L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat convertirà la casa pairal de Can Barraquer on va viure i morir Rafael de Casanova en un museu monogràfic sobre la seva figura. L’edifici, que està sent rehabilitat juntament amb l’edifici de Ca la Teresa de l’Oli, tots dos ubicats al nucli antic del municipi, es convertirà en la seu central del Museu de Sant Boi que juntament amb Can Torrents i les Termes Romanes, consisteixen els tres vèrtex de la zona museística del municipi. Si les troballes arqueològiques no impliquen cap gran sorpresa, el nou Museu de Sant Boi podria obrir les portes al públic a mitjans del 2009.

Redacció
Redacció 22/11/2007

Nascut a Moià l’any 1660, Rafael Casanova és considerat un dels símbols del catalanisme i el gran protagonista de l’11 de setembre de 1714. Advocat i polític català, va ser partidari de l’arxiduc Carles d’Àustria durant la Guerra de Successió. El 1713 va ser nomenat conseller en cap de Barcelona, màxima autoritat de la ciutat, i coronel de la Coronela, la milícia ciutadana. El setembre de 1714, Casanova va dirigir la resistència de Barcelona davant les tropes espanyoles i franceses de Felip V de Borbó, juntament amb el general Antoni de Villarroel.

L’11 de setembre de 1714, quan les tropes borbòniques van fer l’assalt final a Barcelona, Casanova va ser ferit mentre enarborava la bandera de Santa Eulàlia, llavors patrona principal de la capital catalana. Després de l’ocupació de Barcelona, Casanova es refugià a Sant Boi de Llobregat, fent-se passar per mort o desaparegut per por a les represàlies. El 1719 va ser amnistiat i va tornar a exercir com a advocat mantenint la seva residència a Sant Boi, on va morir el 1743.

Ara, la residència d’aquesta figura durant el segle XVIII s’obrirà al públic amb un espai expositiu dedicat de forma monogràfica a la vida de Rafael de Casanova i la significació història que va representar i continua representant actualment en el marc de la Diada de Catalunya. El futur Museu de Sant Boi serà el resultat d’unir en un mateix edifici Can Barraquer i el casal del costat, conegut com a Ca la Teresa de l’Oli. L’entrada principal serà a través d’un gran jardí accessible des dels carrers del Pont i de l’Hospital.

Després de finalitzar la setmana passada els treballs de conservació de l’edifici original de Ca la Teresa de l’Oli, ara comencen els treballs d’excavació per mirar de localitzar possibles restes arqueològiques. I finalment, un cop finalitzada l’excavació, començaran les obres de construcció pròpiament dites. Si les troballes arqueològiques no impliquen cap gran sorpresa, el nou Museu de Sant Boi podria obrir les portes al públic a mitjans del 2009.