Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La “bombolla de porcs” passa factura

|

- Publicitat -

La bombolla de porcs

El Grup de Defensa del Ter ha lamentat que “enlloc de reduir la cabana porcina, que ocasiona la contaminació dels aqüífers, s'augmenta” i ha posat d'exemple la macrogranja de porcs de Serrarols, del grup Terragrisa (Terradellas) situada al mig del Lluçanès -zona vulnerable- i on s'han construït una sèrie de set naus que allotjaran 2.500 porcs -la majoria truges- que produiran anualment 45.000 garrins.
 
El GDT ha avisat que la construcció de la granja s'ha fet “a base de favors de l'administració” i exigeix que s'enderroqui conjuntament amb la resta de macrogranjes que ja existeixen al Lluçanès. D'aquesta manera, segons el grup ecologista, s'aconseguirà que es redueixi la cabana porcina de les comarques excedentàries de nitrogen fins equilibrar-la amb el territori.

Publicitat

El tancament de les plantes de purins i l'increment de la cabana porcina causes de la  contaminació

El GDT considera que aquest increment s'explica principalment pel tancament de les plantes de purins i l'increment de la cabana porcina que, lluny de reduir-se, continua creixent. A més, aquest any s'incorpora un nou factor i es creu que l'augment de les pluges d'aquesta temporada ha pogut provocar la major percolació del purí cap als aqüífers. En tot cas, el grup ecologista lamenta que la situació continuï empitjorant i alerta que ho seguirà fent mentre es segueixi augmentant la cabana porcina “d'un territori ja vulnerat i saturat de nitrats”.
 
Les analítiques

El Grup de Defensa del Ter (GDT) ha realitzat un seguit d'analítiques sobre la contaminació per nitrats de les aigües subterrànies de la comarca d'Osona durant aquest 2015. El procediment que fan servir és la recollida de mostres d'aigües de les fonts i pous per part del més d'un centenar de socis i simpatitzants del GDT, per després portar-les al laboratori.
 
L'Organització Mundial de la Salut determina que, per sobre de 50mg/l, l'aigua està contaminada i es recomana no consumir-la a partir dels 25mg/l. A conseqüència d'una directiva comunitària de l'any 1991, la Generalitat va haver de definir les zones vulnerables amb risc de contaminació, una de les quals va ser la comarca d'Osona i el Lluçanès.
 
Després d'analitzar 151 fonts, el GDT assenyala que la mitjana de nitrats per font s'ha incrementat respecte de l'any passat i ha passat de 64 mg/l a 78,7mg/l. Així, la meitat de les fontanes analitzades superen el llindar permès per la OMS. En aquest sentit, s'observa que gairebé es duplica el percentatge de fonts que superen els 150 mg/l -tres cops més del permès- passant d'un 24% l'any 2014 al 26% aquest 2015. I un 26% de les fonts quadrupliquen el valor permès i superen els 200 mg/l.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut