Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La Barcelona Graduate School of Economics neix per promoure l’ensenyament graduat i la recerca en economia

El comissari europeu d’Afers Econòmics i Monetaris, Joaquín Almunia, ha estat l’encarregat d’impartir la lliçó inaugural de la Barcelona Graduate Schools of Economics (Barcelona GSE), en què ha fet un repàs dels deu primers anys de la Unió Econòmica i Monetària Europea. Una escola que neix amb l’objectiu de promoure l’ensenyament graduat i la recerca en economia. Almunia ha dit que la Barcelona GSE contribuirà a formar economistes de ‘primaríssim’ nivell amb vocació clarament internacional, la qual cosa ‘reforçarà’ la capacitat d’afrontar un món cada cop més ‘globalitzat i interdependent’. A més, ha aprofitat l’ocasió per fer una crida als estats membre de la UE de la necessitat de ‘coordinar i concretar’ polítiques per a un ‘bon funcionament’ de la zona euro, en comptes de parlar ‘reiteradament’ de la independència del Banc Central Europeu.

Redacció
Redacció 16/10/2007

Barcelona Graduate Schools of Economics (Barcelona GSE) ja s’ha inaugurat. La GSE és una escola que neix amb l’objectiu de promoure l’ensenyament graduat i la recerca en economia.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, José Montilla, també ha assenyalat que aquesta iniciativa és el resultat de la suma d’esforços entre institucions científiques i acadèmiques i la complicitat del món empresarial, amb la qual cosa deixa entreveure que, per a les companyies, la recerca en economia és tan important per al desenvolupament empresarial com ho és la recerca en altres àmbits.

Montilla també ha apuntat que la col·laboració entre el sector públic i privat és important per a Catalunya i s’ha mostrat ‘convençut’ que treballant ‘plegats’ s’aconseguirà l’objectiu de construir una societat amb més ‘oportunitats’ i més ‘justa socialment’.

En canvi, la ministra d’Educació i Ciència, Mercedes Cabrera ha qualificat la iniciativa d”excel·lent’ per la identitat europea de l’escola i per la importància de la relació entre universitats, centres públics d’investigació, societat i iniciativa privada. I ha afegit que és necessari que les universitats es comprometin amb el desenvolupament econòmic i social, així com que reforcin les seves relacions amb el teixit productiu liderant la innovació. I ha destacat la importància del sector privat en la Barcelona GSE perquè considera que tindrà un paper fonamental amb el seu finançament.

La fundació

La Barcelona GSE és una fundació que es va constituir a la tardor del 2006 impulsada per entitats acadèmiques públiques; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); la Pompeu Fabra (UPF); l’Institut d’Anàlisi Econòmica (IAE) i el Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), així com entitats privades, com el Grup Agbar; Banc Sabadell; Caixa Catalunya; Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona (La Caixa)  i la Fundació d’Empresaris FemCAT.

Els cursos de màster van començar el passat 26 de setembre i duren fins al juny vinent. En la primera promoció del GSE hi ha inscrits 99 alumnes de 31 països dels cinc continents, dels quals vuit són de l’estat espanyol. La Barcelona GSE té dos campus; Ciutadella i Bellaterra.

Així mateix, la Barcelona GSE serà l’organitzadora, l’agost del 2009, del 24è Congrés de la European Economic Association (EEA) i del Econometric Society European Meeting (ESEM), la trobada conjunta d’economistes més important d’Europa, que aplegarà durant quatre dies acadèmics, principalment europeus i nord-americans.

L’acte inaugural ha comptat amb la participació del president de la Barcelona GSE, Andreu Mas-Collell i els rectors de la UAB; la Pompeu Fabra i el president del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); així com també d’una nodrida representació institucional com els expresidents de la Generalitat, Jordi Pujol i Pasqual Maragall; el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, i el d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, entre d’altres.