Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

El català celebra 20 anys d’entrada en una Unió Europea que el continua menystenint

Aquest divendres s’han complert 20 anys de la publicació en el Diari Oficial de les Comunitats Europees (DOCE) de la ‘Resolució sobre les llengües de la Comunitat i la situació del català‘, aprovada pel Parlament Europeu l’onze de desembre de 1990, gràcies a l’impuls de l’eurodiputada i actual vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, que va recollir una petició dels parlaments de Catalunya i les Illes Balears. Aquesta determinació va ser el primer pas cap al reconeixement de la llengua catalana a les institucions comunitàries. Entre d’altres coses, la resolució del Parlament Europea recordava que la catalana és una ‘llengua mil·lenària parlada per més de deu milions’ d’europeus i reclamava ‘la publicació dels tractats i els textos bàsics de la UE en català’. L’entitat Horitzó Europa recorda però que els compromisos adquirits per la Unió respecte al català mai s’han complert, alhora que demana a Reding que vetlli pel compliment de l’acord administratiu sobre l’ús del català a la Comissió Europea, signat el 2006 amb el Regne d’Espanya i que encara no ha entrat formalment en aplicació.

Redacció
Redacció 28/01/2011

La ‘Resolució sobre les llengües de la Comunitat i la situació del català’ defensava l’ús d’aquesta llengua en la divulgació d’informació relativa a les institucions europees en tots els mitjans, la inclusió del català en els programes de la Comissió de foment de l’aprenentatge de llengües i l’ús del català en les comunicacions orals i escrits fetes per les oficines de la Comissió a Catalunya i Balears.. Per tot això, Viviane Reding va rebre la Creu de Sant Jordi, l’any 1992, a mans del president de la Generalitat de Catalunya.

Horitzó Europa demana més presència del català

Per aquest motiu, l’entitat Horitzó Europa vol homenatjar l’històric compromís de Viviane Reding en favor del reconeixement del català a les institucions de la Unió. Així mateix, com a vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Horitzó Europa li demana que reforci la presència del català a la Comissió Europea i en els programes lingüístics d’aquesta institució així com també que vetlli pel compliment de l’acord administratiu sobre l’ús del català a la Comissió Europea, signat el 2006 amb el Regne d’Espanya i que encara no ha entrat formalment en aplicació.