Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

L’urna d’Arenys de Munt tancarà el cicle de les consultes recollint vots a Barcelona el 10-A

Els impulsors de la històrica consulta sobre la independència de Catalunya a Arenys de Munt el 13 de setembre de 2009, l’alcalde Carles Móra i el regidor Josep Manel Ximenis, han cedit una de les urnes que ja van recollir els primers vots per la independència per a la consulta que Barcelona Decideix organitza el proper 10 d’abril. Móra i Ximenis n’han fet entrega aquest dimecres davant la negativa de l’Ajuntament de Barcelona de col·laborar amb la consulta. L’alcalde d’Arenys ha defensat que la funció del batlle ha de ser ‘escoltar la veu del poble’ i ha advertit a Jordi Hereu que ‘si barra la veu del poble cada cop serà menys estimat i estarà condemnat al fracàs’. Per la seva part Ximenis ha destacat que l’urna ‘representa de manera simbòlica el tancament d’un cicle d’abast nacional’.

Redacció
Redacció 02/03/2011

Fa unes setmanes, el Govern de la Generalitat va ratificar que cediria urnes a Barcelona Decideix. La vicepresidenta, Joana Ortega, va explicar que no existeix cap normativa que prohibeixi formalment a l’Administració prestar urnes -pràctica corrent en molts processos electorals de caràcter sindical, escolar o cívic-. En canvi, l’Ajuntament de Barcelona no ha respost a les crides reiterades de l’organització per a la cessió d’urnes. Barcelona Decideix va demanar per carta a l’alcalde Hereu, el 17 de gener d’enguany, les urnes necessàries per completar els estocs i arribar a la xifra prevista de més de 300 unitats. Davant la manca de resposta, la plataforma cívica ha decidit recórrer a altres ajuntaments del país, amb Arenys de Munt al capdavant, vistes les ressonàncies òbvies que desperta el nom d’aquest municipi en el procés de les consultes.

L’urna de préstec havia ocupat una posició destacada en la consulta d’Arenys de Munt del 13 de setembre del 2009. En el referèndum de Barcelona, ocuparà també una localització emblemàtica, i després del 10 d’abril serà retornada a la població del Maresme, amb la intenció que pugui ser conservada en memòria del procés de les consultes. Barcelona Decideix ha aprofitat l’acte de cessió per fer una crida a obtenir urnes de part de tots aquells ajuntaments que, equipats de profundes conviccions democràtiques i de voluntat participativa, vulguin contribuir a la cita final de la capital de Catalunya.