Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

L’última mentida de Georges Frêche

L’expresident del Llenguadoc-Rosselló, Georges Frêche, conegut per les seves nombroses polèmiques, va passar a millor vida deixant un testimoni excepcional de la seva manera de fer política: el documental Le […]

Redacció
Redacció 17/02/2011

L’expresident del Llenguadoc-Rosselló, Georges Frêche, conegut per les seves nombroses polèmiques, va passar a millor vida deixant un testimoni excepcional de la seva manera de fer política: el documental Le président.

Estrenat el desembre passat a França i editat en DVD, el documental ressegueix la darrera campanya electoral de Frêche a les regionals franceses de 2010, on va aconseguir guanyar tot i enfrontar-se als dos grans partits francesos, l’UMP de Sarkozy i el Partit Socialista, d’on va ser expulsat el 2007 en assegurar que a la selecció francesa de futbol hi havia ‘massa negres’.

El documental Le président mostra, sense censures, la personalitat grotesca i populista que tenia Georges Frêche, i s’hi pot trobar la darrera gran mentida del polèmic polític nordcatalà. En un dels mítings de la campanya de l’any passat, Frêche va guanyar-se el cor de l’audiència abandonant el discurs programat i revelant el passat extremadament humil de la seva família, ple de dificultats financeres, així com la història personal del seu pare, que va travessar la regió buscant feina i anava amb les sabates a la mà ‘per no gastar les soles’. Aquesta tirallonga de records de misèria va emocionar el públic d’aquell míting, i alguns dels assistents a l’acte van acabar plorant i tot.

Dies després, un cop guanyades les eleccions i enmig de l’eufòria de la celebració, el seu propi director de comunicació s’interessa per aquella història tan trista i el compadeix. És llavors quan Frêche, entre copes i rialles, li explica que en realitat la seva família sempre ha estat milionària gràcies a l’especulació urbanística i que en realitat tota la història era inventada. Així era Georges Frêche, mentider i polèmic fins el darrer moment.