Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

L’origen de la senyera, anterior a Guifré el Pilós?

L’origen de la Senyera, relacionat amb la llegenda de Guifré el Pilós marcant les quatre barres amb els dits ensangonats, podria tenir els dies comptats. Entre les diverses teories que […]

Redacció
Redacció 19/01/2011

L’origen de la Senyera, relacionat amb la llegenda de Guifré el Pilós marcant les quatre barres amb els dits ensangonats, podria tenir els dies comptats.

Entre les diverses teories que circulen sobre l’origen de la marca catalana darrerament sona amb força la formulada pel filòsof ignasi Catalán, que situa l’origen de les quatre barres en la ceràmica ibera. En concret, assegura que ha visitat 35 museus amb peces ibers, situats entre Múrcia i Besiers, i a tots ells hi ha trobat línies vermelloses paral·leles damunt el fons groguenc de l’argila. El nombre de línies varia segons la peça, però segons Catalán es tracta d’un tret característic que es remuntaria molts segles enrere de la llegenda del comte de Barcelona. 

Tal com va explicar Catalán al Diari de Terrassa (pdf), el poble català del segle IX va haver de trobar un símbol propi que fos fàcilment identificable per tota la població, i és llavors quan s’haurien triat les barres de la senyera, que segons l’estudiós originalment no eren quatre, sinó que variaven de dos a nou fins que el 1344 van quedar fixades les quatre barres actuals.