Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

L’oposició coincideix a considerar mancat de lideratge i de solucions el discurs de Mas

Artur Mas no ha convencut. L’oposició en pes ha coincidit a criticar el seu discurs i a remarcar tant la manca de lideratge com el poc entusiasme que ha transmés amb el missatge. Entre les postures més benevolents hi ha hagut la valoració d’ERC en què la portaveu Anna Simó li ha reclamat que ‘lideri’ un gran acord que pugui ser consensuat amb partits com el seu per poder ‘marcar un full de ruta clar’ i poder així ‘fer pinya’ amb els partits catalans tant a Madrid com a Catalunya. El diputat no adscrit Joan Laporta, al seu torn, ha animat Mas a arribar a un acord amb ERC perquè així, segons ha dit, les forces polítiques catalanistes tindrien una entesa a Catalunya que serviria per fer un front comú a Madrid. Les files populars, socialistes i de Ciutadans, però, han estat més dures amb les crítiques. 

Redacció
Redacció 27/09/2011
En les valoracions del discurs del president Mas, Anna Simó ha considerat que a Mas li ha faltat concreció a l’hora d’explicar ‘com i quan’ vol marcar ‘una agenda de país’. A més, la portaveu d’ERC ha retret al president que durant el seu balanç hagi ‘posat massa el retrovisor’ mirant als governs tripartits d’etapes anteriors. Al seu torn, Laporta ha valorat positivament la crida al consens que ha fet Artur Mas, però li ha demanat que sigui el president qui lideri aquesta entesa i s’ha ofet per participar també en aquesta entesa amb ERC. A més, Laporta ha celebrat la coherència entre el discurs que ha fet aquest dimarts Mas i el que va fer el dia de la seva investidura. No obstant això li ha reclamat que aporti més solucions concretes, que entrin més en detall, i no pas tanta diagnosi.
 
El Mas ‘mediocre’
 
Des de Solidaritat Catalana per la Independència el seu portaveu, Alfons López Tena, ha qualificat de ‘mediocre’ la intervenció del cap de l’executiu català i l’ha acusat d’haver intentat ‘traspassar la responsabilitat de la seva incompetència i covardia’ al Parlament i als catalans. Tena, a més, ha retret al president que hagi estat ‘incapaç’ de ‘plantar cara’ a Madrid en matèria econòmica i no haver pogut evitar l’espoli fiscal.
 
Ciutadans creu que genera confrontació
 
El portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, s’ha mostrat preocupat pel discurs del president de la Generalitat, Artur Mas, i ha considerat que totes les propostes generaran frustració i confrontació. Un discurs que, segons Cañas, no aporta res de nou, i té com a objectiu desviar l’atenció de la seva agenda oculta d’aprofitar el context econòmic per desmantellar l’estat del benestar. D’altra banda, el portaveu de C’s també s’ha mostrat molt crític per la referència de Mas als atacs interns i externs contra el català. En aquest sentit, Cañas li ha replicat que ‘els enemics de Catalunya són els que neguen la legalitat’.
 
El discurs decep els populars
 
El portaveu del Partit Popular de Catalunya (PPC) al Parlament, Enric Millo, s’ha mostrat ‘decebut’. El popular ha acusat Mas d’haver fet una intervenció que ‘no ha donat resposta’ als problemes dels catalans i que ha estat caracteritzat per la ‘manca d’il·lusió’. Millo ha retret, a més, al president que s’hagi mostrat com un cap del Govern ‘superat per les circumstàncies, desbordat per la situació i incapaç d’afrontar-la’.
 
Segons ICV i el PSC el discurs ha estat la segona part del debat d’investidura
 
La portaveu parlamentària d’ICV-EUiA, Dolors Camats, creu que aquest dimarts s’ha escoltat ‘la segona part del debat d’investidura’, durant el discurs d’Artur Mas en l’obertura del Debat de Política General. Camats considera que Mas ‘defineix els problemes socials però no els aborda’ i l’única novetat que incorpora respecte a fa nou mesos és que ara es reconeixen les retallades. ‘Ha volgut fer èpica de les retallades i dels sacrificis, però no ha dit que només afecten a aquells que pateixen més de la desinversió en salut, en educació o del menysteniment de les polítiques socials’. A més, la portaveu ecosocialista critica que el President plantegi les retallades com si no existissin ‘alternatives’.
 
El portaveu parlamentari del PSC, Miquel Iceta, tampoc no troba diferències destacables entre els dos discursoss. ‘No ha estat a l’alçada’, ha indicat Iceta, qui si troba grans diferències entre la situació social de fa nou mesos i l’actual. ‘Estem pitjor que quan va entrar el nou Govern. Portem nou mesos perduts’, ha opinat. Pel que fa a la possibilitat que el Govern creï un impost per a les grans fortunes, Iceta considera que ‘la proposta té poca credibilitat venint d’aquells que van eliminar l’impost de successions’.