Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

L’operació de permuta de l’Hotel del Palau va arribar a Economia a través de Presidència

La directora general de Patrimoni, Immaculada Turu, ha desvelat aquest matí que va ser Ramon García-Bragado com a secretari de la Presidència qui va presentar al Departament d’Economia el projecte de la permuta de l’Hotel del Palau de la Música que ara investiga la fiscalia de delictes urbanístics. García-Bragado també va intervenir en l’operació potseriorment, un cop ja ocupava el càrrec de regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona en un segon conveni amb el Palau de la Música. Després d’aconseguir que tant Economia com l’Ajuntament de Barcelona fessin les gestions oportunes per poder tirar endavant l’Hotel del Palau de la Música, Fèlix Millet i Jordi Montull van vendre’l -sense consultar-ho amb l’Administració- a Olivia Hotels. La fiscalia els acusa de tràfic d’influències i apropiació indeguda, Antoni Castells i Ramon García-Bragado hauran de declarar com a testimonis per esclarir els fets.

Redacció
Redacció 14/06/2010

Economia assegura que la Generalitat serà rescabalada

La directora de Patrimoni, Immaculada Turu, ha garantit que la Generalitat serà rescabalada per l’intercanvi de qualificacions acordat amb el Palau de la Música per construir-hi un hotel al costat. Davant la comissió d’investigació, Turu ha defensat l’acord i ha assegurat que, si bé la Generalitat no ha rebut cap compensació per part del Palau o dels propietaris de l’hotel, hi ha ‘elements de garantia suficient’ per assegurar que el patrimoni de la Generalitat està ‘degudament protegit’. Tots els partits excepte el PSC han qüestionat d’alguna manera el conveni, especialment l’oposició, que ha demanat la xifra d’indemnització que la Generalitat demanarà, informació que Turu no ha pogut donar.

Un ‘protocol d’intencions’ i no un ‘conveni’

La directora general de Patrimoni ha negat que allò que va signar Economia amb Millet i Montull fos un conveni, sinó un ‘protocol d’intencions’ que no li genera ni drets ni obligacions de manera immediata a la Generalitat. És més, ha explicat que el propi text estableix en diferents llocs que les actuacions posteriors, fins i tot la presentació del document de modificació del planejament urbanístic, requeria l’autorització prèvia de la Generalitat. Aquesta actuació, segons Turu, és legal i bona des del punt de vista patrimonial.

I segons ha explicat Turu, com que no és un conveni, no requereix cap informe preceptiu vinculant fins que no hi hagi alguna actuació posterior on calgui autorització de la Generalitat. El problema, ha continuat, és que el Palau va vendre l’edifici a Olivia Hotels sense consultar-ho al Govern i això canvia la situació i fa que la Generalitat hagi de reclamar la compensació que li pertoca per l’intercanvi de qualificacions, ja sigui a través d’acord amb les parts o amb un procés de reparcel·lació econòmica davant l’Ajuntament de Barcelona.

Turu no dóna la xifra de compensació

El diputat de CiU Jordi Turull li ha preguntat a Turu si la Generalitat ha calculat quina és la compensació que li pertocaria de rebre i la directora general ha explicat que han fet un informe tècnic al respecte i que exposaran la seva posició quan toqui, però no ha sabut donar-li la dada que Turull li reclamava. ‘La Generalitat cobrarà la justa contraprestació al dret que ha transmès, ni més ni menys’, ha assegurat Turu, que ha afegit que ‘hi ha un conjunt de garanties que asseguren el rescabalament d’aquesta pèrdua de valor de la finca de la Generalitat’.

Turull ha dubtat que la directora general de Patrimoni no conegui la xifra que la Generalitat pensa reclamar, i ha criticat que els grups no tinguin accés a l’expedient complet. A més, ha ironitzat sobre el nom de l’acord, i ha constatat que si un document té com a títol ‘conveni’ és que deu ser precisament això.