Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

L’Oficina Antifrau ja investiga nou denúncies, set de les quals contra ajuntaments

L’Oficina Antifrau (OAC) ha registrat un total de 45 denúncies fins al 31 de desembre del 2009, de les quals ha obert investigació sobre nou. D’aquesta desena, set s’han presentat contra ajuntaments, una afecta la Generalitat i l’altra als consells comarcals. Aquesta és una de les conclusions que es desprèn de la Memòria 2009 de l’Oficina Antifrau de Catalunya que s’ha tramès al Parlament. De les 45 denúncies presentades, 33 les han registrat particulars, sis grups polítics, dues les han presentat empreses, dues altres entitats i dues més són anònimes.

Redacció
Redacció 17/06/2010

L’Antifrau està ara mateix investigant nou de les 45 denúncies que li han arribat fins al 31 de desembre del 2009. La resta es van arxivar per falta d’indicis o de documentació. D’aquestes nou denúncies investigades, set afecten ajuntaments, és a dir, gairebé el 80%. Les dues restants estan relacionades amb la Generalitat i amb els consells comarcals. Els problemes detectats tenen a veure amb irregularitats relacionades amb contractació, obra pública, subvencions, incompatibilitat de càrrecs públics, aprovació d’un pla urbanístic i autoritzacions administratives.

La primera denúncia es va registrar el 23 de setembre del 2009. De les 45 denúncies presentades en tres mesos, més del 70% han estat presentades per particulars i el 13,3% per partits polítics en l’àmbit municipal (2 de CiU, 2 del PSC, 2 del PPC i una d’un regidor d’ERC).

Per altra banda, l’OAC també recull en la seva memòria la seva intenció de lluitar contra la corrupció en el sector públic a través d’un observatori de la integritat, inclòs dins d’un pacte per la integritat, un acord interinstitucional per prevenir i combatre la corrupció al sector públic de Catalunya.

Finalment, l’Antifrau també ha reflexionat sobre la conveniència de reforçar els mecanismes normatius i institucionals en favor de la transparència en l’actuació dels poders públics a Catalunya i en favor de l’accés dels ciutadans a la informació en poder de les administracions públiques. En aquest sentit, l’OAC creu que Catalunya necessita una llei d’accés a la informació pública, tant a nivell espanyol com català.

I és que l’OAC ha subratllat la dificultat per accedir a algun tipus d’informació pública, i ha recordat casos relacionats amb informes, subvencions públiques a fundacions privades, corrupció urbanística i implicació de càrrecs públics en trames corruptes. ‘Hi ha una preocupació creixent per garantir la transparència en tots els àmbits de la vida pública’, diu l’Antifrau en la seva memòria. Al marge de la llei, l’OAC demana a l’administració pública i a qualsevol organisme finançat amb fons públics que siguin transparents.