Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

L’odi de Crónica Global contra Catalunya fa que piqui i difongui una notícia falsa

Gerard Sesé @gerardseseL'obsessió i l'odi juga males passades. Si no, que els ho preguntin al diari digital Crónica Global, una sucursal de El Español que es fa des de Catalunya però igualment custodiada telemàticament per Pedro J. Ramírez, que almenys una vegada al mes es presenta a la redacció per passar revista. L'objectiu de Crónica Global és clar: propagar un discurs desacomplexadament unionista, bel·ligerant, amb un toc malèvol per anar contra el procés. Però aquesta premissa el fa picar fàcilment quan rep alguna informació que pot servir per atacar l'independentisme. La dèria antisobiranista fa que, per tant, el fi justifiqui els mitjans i es dilapidi l'ètica periodística.

Redacció
Redacció 14/01/2018
L'origen obscur dels fets
 
Un perfil anònim amb només 53 seguidors, @MkDoe13, va publicar una suposada conversa d'Albert Donaire, una de les cares visibles de la sectorial de l'ANC 'Mossos per a la Independència', on aquest assegurava que rebentaria una manifestació sobre defensors de Tabarnia, amb insults i tot. 
 
No cal ser un gran detectiu per a veure que el perfil citat és un troll (perfils falsos destinats a crear contingut fals a les xarxes). De fet, només veient les seves publicacions, la xifra de seguidors i la descripció del perfil, ja es pot detectar que es tracta d'un compte dedicat a publicar intoxicacions.
 
Però aquests tipus de perfil es retroalimenten entre ells i, seguint el funcionament normal dels trolls antisobiranistes, un altre perfil que propaga odi contra els catalans (aquest amb més tirada), el @arturelpayaso2, va repiular la captura de pantalla citant a la Guardia Civil i a la Policía espanyola per a donar-hi més èpica. Crónica Global en va tenir prou amb això per a fer una notícia.


 

L'article difamatori i fals
 
directe!cat ha pogut contactar amb l'afectat, Albert Donarire, que explica que encara està sorprès de com pot ser que s'hagi donat veracitat a una captura de pantalla d'un anònim i que, a més, el diari espanyolista no el contactés abans de publicar la peça per, així, contrastar la informació. Explica que algú ha usat la seva foto de perfil de Twitter per a usurpar la seva identitat i fer-se passar per a ell. Hi ha dues pistes molt clares que demostren que el diu és cert: el text que suposadament va escriure ell, en català, està carregat de faltes que assegura que ell mai no faria: usar un pronom feble malament i posar l'accent tancat a 'violència' (violéncia). Unes errades que demostrarien que el text estava redactat en castellà i va passar per un traductor automàtic. Davant això, Donaire ha fet un tuit citant Crónica Global per a demanar-los que retiressin la notícia falsa. En cas contrari, passaria a dur a terme accions legals.

 
Fer-se la víctima per fugir cap endavant
 
Una de les pràctiques més comunes de la premsa de la caverna és no rectificar mai una notícia difamatòria. El tarannà de l'orgull espanyol hi ajuda (el famós 'sostenella y no enmendalla'), però el motiu bàsic de fugir cap endavant quan s'evidencia una mentida és que, justament, si es difama amb intencionalitat d'atacar, l'últim que pots fer és retractar-te. 
 
Així ha estat: Crónica Global, lluny de retirar la notícia, suavitzar-la o, directament, acceptar-ne l'error, ha fet una contra notícia titulant que el Mosso d'Esquadra (Albert Donaire) els ha amenaçat. L'amenaça fa referència, en realitat, a la petició de la rectificació i que, si no es produeix, s'acudirà a la justícia.