Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

La Mesa del Parlament admet a tràmit la proposta de referèndum sobre la independència de Catalunya

La Mesa del Parlament de Catalunya ha admès a tràmit la proposta de consulta popular per via de referèndum sobre la independència de la nació catalana presentada per Alfons López Tena i Uriel Bertran amb els vots favorables de CiU, ERC i ICV-EUiA, segons que ha pogut saber en primícia directe!cat. La Mesa ja s’havia de pronunciar la setmana passada sobre si admetia les dues Iniciatives Populars (IP) presentades per convocar un referèndum, però va evitar fer-ho perquè preferia tenir un informe jurídic que dictaminés si complien els requisits que marca la Llei de Consultes. L’informe que avui s’ha analitzat durant la Mesa dictaminava que la IP presentada per Alfons López Tena i Uriel Bertran s’adiu completament a la Llei de Consultes, mentre que la presentada per David Vinyals, no. Tant el PSC com el PP han votat contràriament a l’admissió a tràmit de la IP.

Redacció
Redacció 08/06/2010

La IP de Tena i Bertran comptava ja a priori amb el suport segur d’ERC -que, com ja va avançar directe!cat, veia el procés ‘amb simpatia’- i de CiU. Tenint en compte la composició de la Mesa (amb dos membres del PSC, Higini Clotas i Lídia Santos; dos de CiU, el convergent Lluís M. Corominas i el democratacristià proper a les tesis sobiranistes Antoni Castellà; un d’ICV-EUiA, el coordinador general d’EUiA Jordi Mirelles; un del PP, Rafael Luna, i presidida pel republicà Ernest Benach) el vot favorable o fins i tot l’abstenció de Jordi Miralles era clau per tal que la IP pogués prosperar.

IP impecable
L’informe dictamina que, tant pel propi redactat d’una i altra IP, com per la justificació jurídica i l’argumentació basada en la Llei de Consultes, la IP de Tena-Bertran és impecable, mentre que la de Vinyals no compleix els requisits mínims. En aquest sentit, la IP presentada de Tena i Bertran inclou una frase introductòria per tal que sigui tècnicament irrefutable fins al punt que Tena va arribar a afirmar que, si la Mesa la tombava, estaria ‘prevaricant’.

En vistes a què l’informe jurídic deixa ben clar que la IP de Vinyals no s’adiu a la llei, des de diverses instàncies s’havia mirat de convèncer els seus promotors perquè la retiressin i així es puguin concentrar els esforços en un sol projecte, però sense èxit. Vinyals afirma que no té constància de cap petició per retirar la proposta d’IP, alhora que reitera que aprovar un o altre redactat no és una qüestió tècnica, sinó que depèn de la voluntat política de la Mesa.

Fonts parlamentàries han assegurat que la iniciativa del membre de Reagrupament Vinyals es tractava d’una maniobra per intentar desqualificar la llei de consultes populars, però que l’acceptació de la proposta de Tena i Bertran ha deixat sense sentit aquesta intencionalitat’. Els signants d’aquesta altra IP han emès un comunicat acusant el Parlament de Catalunya d’actuar com ‘una delegació de l’administració espanyola incapaç de fer un acte de sobirania, com correspondria al Parlament d’una nació, escudant-se en la legalitat espanyola per no admetre un referèndum d’independència’.

Els propers passos
1. Un cop formalitzada l’admissió a tràmit de la IP, la Mesa del Parlament haurà de lliurar a la Comissió Promotora els plecs amb els fulls de signatures.
2. S’han de recollir unes 220.000 signatures (3% de la població) en el termini de sis mesos (ampliables a vuit). S’aprofitarà la Consulta de Barcelona per fer una gran recollida de signatures.
3. Una vegada es presenten les signatures al Parlament i s’autentifiquen, el Parlament de Catalunya ha de convocar un Ple per tal de votar (es necessita majoria absoluta) la convocatòria del referèndum. Aquest Ple se celebraria durant la propera legislatura.
4. Finalment, l’Estat espanyol ha de decidir si autoritza o no el referèndum. En el cas que no ho faci la Comissió Promotora creu que s’obrirà un conflicte polític internacional.