Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

L’independentisme es multiplica per tres a Catalunya en només deu anys

Els debats i les polèmiques sobre l’encaix de Catalunya amb Espanya han acabat per comportar una radicalització de les postures polítiques dels catalans. Així ho diu un estudi sobre els valors fet per la Fundació Carulla i Esade, que exposa que l’independentisme s’ha multiplicat per tres a Catalunya en només deu anys, un 13% més. D’aquesta manera, del 8% de ciutadans que apostava per la independència de Catalunya l’any 2001 s’ha passat a un 21% en l’actualitat.

Redacció
Redacció 23/02/2011

L’enquesta, realitzada a 2.000 persones i que es va tancar abans de la sentència del Tribunal Constitucional, mostra també una considerable davallada dels suports a l’autonomisme, que passa del 49% al 27%, un terç dels enquestats, mentre que les postures que aposten per reforçar els vincles amb Espanya s’han incrementat en un 6% arribant fins al 24%.

En tan sols deu anys l’independentisme a Catalunya ha crescut 13 punts. La Fundació Carulla i Esade han publicat aquest dimecres un estudi on així s’especifica, encara que, les xifres, podrien ser més elevades si l’enquesta s’hagués tancat després de la sentència sobre l’Estatut realitzada pel Tribunal Constitucional. El sondeig, realitzat a 2.000 persones, deixa veure un augment rellevant dels catalans que donen suport a l’independentisme. D’aquesta manera, el 8% de ciutadans que apostava per la sobirania del país l’any 2001 ha donat pas a un 21% actualment.

L’autonomisme davalla un 22%
Per la seva banda, els partidaris de l’autonomisme català davallen un 22% i es situen en un 27%, molt lluny del 49% de fa una dècada. L’autonomisme també ha cedit terreny, però no tant, en favor dels que volen un vincle total amb Espanya, que han passat del 18% al 24,7%.

Els catalans suspenen la política
L’estudi també destaca el descrèdit creixent de la política. En deu anys, la valoració de la política ha passat d’aprovar amb quasi un 6,5 a suspendre amb un 4,95. Comparada amb institucions, governs, ONGs, premsa i altres organismes, la política és la que obté la pitjor nota.