Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

L’IEC crida el poble de Catalunya a reclamar els seus drets d’autodeterminació i d’autogovern

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha fet públic aquest dijous un comunicat en què recorda a la ciutadania de Catalunya quins són els seus drets com a poble i recorda ‘que li assisteixen principis universals de justícia si vol reclamar els drets d’autodeterminació i autogovern en un marc democràtic’. El president de l’IEC, Salvador Giner, ha alertat d’un ‘procés d’homogeneïtzació lingüística i cultural contrària a la diversitat de la Península Ibèrica’, i ha fet referència a les sentències del Tribunal Constitucional i el Suprem ‘que fan sospitar un cert perill d’involució dels drets d’autogovern de Catalunya’.

Redacció
Redacció 03/02/2011

La declaració de l’IEC crida l’atenció sobre l’actual conjuntura excepcional, en què coincideixen les tendències pròpies del procés de mundialització i les pressions de les majories estatals envers una homogeneïtzació lingüística i cultural, contrària als principis de diversitat cultural que propugnen els tractats internacionals i declaracions de la Unió Europea i de les Nacions Unides. ‘La involució política de l’Estat autonòmic espanyol mostra cada vegada tendències més adverses a la igualtat, tant en la consideració política de les nacionalitats i el respecte de la pluralitat lingüística i cultural, com en els sistema de finançament o en les inversions estatals’. Per l’Institut, ‘aquesta situació posa en perill el nostre futur col·lectiu i l’esforç de cohesió de tota la nostra societat, i molt especialment del sistema educatiu, amb vista a integrar inclusivament en català i castellà milions de persones arribades d’altres terres de llengües i cultures diverses’.

Aquesta declaració s’adreça, en primer terme, al poble català ‘perquè sàpiga amb tota certesa que l’assisteixen els principis universals de justícia i no dubti a reclamar els seus drets d’autodeterminació i autogovern amb tota l’energia i la constància que calgui dins el marc cívic de la democràcia’. La declaració també s’adreça als representants polítics i a les institucions d’autogovern ‘perquè assumeixin i mantinguin aquests drets i maldin en la consecució d’un estatus igualitari, dins o fora del marc estatal actual i en el context de la comunitat internacional’. Pel que fa a la Unió Europea i a les Nacions Unides, se’ls demana que ‘es comprometin activament amb els principis que proclamen sobre el respecte igualitari de la diversitat lingüística, cultural i nacional’.

L’Institut d’Estudis Catalans, com a primera corporació acadèmica de les terres de llengua i cultura catalanes, fa aquesta crida amb la voluntat de ‘contribuir a un context internacional favorable per a totes les llengües i cultures del món, sabent que la nostra comunitat és un indicador de les polítiques de respecte de la diversitat’.