Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

L’Hospitalet es declara ciutat Borbònica amb els vots del PSC, PP i Ciudadanos

El Ple de l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat ha rebutjat aquest dimarts amb els vots del PSC, PP i Ciudadanos,  la moció d'ERC que instava el consistori a declarar l'Hospitalet de Llobregat com a municipi republicà, retirar el retrat del rei del saló de Plens i la Medalla d’or de la ciutat al rei Juan Carlos I i  substituir el nom de l’Avinguda de Joan Carles I de l’Hospitalet per un dels noms de reserva del nomenclàtor de la Ciutat. Els regidors no adscrits de Guanyem que formen govern amb el PSC, van votar en contra de la retirada de la imatge del Borbó i ERC, ICV, CiU i la CUP van votar a favor de la moció. Durant el debat, Ciudadanos va voler quartar la llibertat d’expressió del portaveu del grup municipal d’ERC, Antoni Garcia, acusant aquest d’haver incorregut en un delicte d’injúries a la corona per haver afirmat que la monarquia és una institució corrupte i parasita.

Redacció
Redacció 27/04/2016

En declaracions al directe.cat Garcia, ha lamentat que el PSC que, suposadament, defensa els valors republicans voti en contra la moció que insta a declarar l’Hospitalet municipi republicà.

El text de la moció:

Atès que la instauració de la monarquia a l'Estat espanyol no va ser fruit d’un procés democràtic, sinò que va ser imposada com a conseqüència directa d'una dictadura, basant la seva legitimitat en la decisió de Francisco Franco, de qui esdevé hereva. A la fi del franquisme el poble espanyol va ser privat de poder decidir el seu  cap d'estat, en un procés de transició imperfecte, tutelat i que no va acabar de trencar amb el règim anterior.
Atès que els Borbons són responsables de la pèrdua de les llibertats nacionals que encara els catalans no hem recuperat, i són els representants d'una dinastia que ha estat protagonista d'etapes de repressió, prohibicions i persecució de la cultura catalana.

Atès que la monarquia és una institució desfasada i anacrònica, i que representa uns valors completament allunyats del principi d'igualtat entre ciutadans, aprofitant el blindatge constitucional per mantenir privilegis d'aforament i immunitat davant la llei, que empara i ha fomentat en el seu entorn conductes opaques i proclius a la corrupció.

Atès que l'any 1996 l’Ajuntament de l’Hospitalet va decidir donar la medalla d’or de la ciutat al rei  Juan Carlos I, “com a reconeixement de la seva tasca i trajectòria”. Una trajectòria marcada pels escàndols i els casos de corrupció en el seu entorn més directe.
Atès que el mes d'abril del passat any 2015 el Ple de l'Ajuntament de l'Hospitalet va aprovar una moció en favor de la República, que reclamava el dret de la ciutadania a escollir lliurement el seu cap d'Estat.

Atès que a Catalunya, després de les eleccions del 27S i fruit de la massiva i constant mobilització social dels darrers anys, s'ha iniciat el camí cap un procés constituent de la República Catalana.

Atès que els ciutadans de l’Hospitalet és caracteritzen per estar compromesos amb els valors republicans com la igualtat d’oportunitats, la llibertat, la solidaritat i la justícia social.

El grup Municipal d’ERC proposa els següents acords:
 
 
PRIMER.- La retirada del retrat del rei del saló de Plens.
 
SEGON.- Declarar l'Hospitalet de Llobregat com a municipi republicà.
 
TERCER.- Retirar la Medalla d’or de la ciutat al rei Juan Carlos I.
 
QUART.- Substitució de nom de l’Avinguda de Joan Carles I de l’Hospitalet per un dels noms de reserva del nomenclàtor de l’Hospitalet.

CINQUÈ.- Donar trasllat d’aquesta moció als diferents grups del Parlament de Catalunya