Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

L’exalcaldessa socialista de Sant Boi dóna suport a la consulta del 20J

A pocs dies de la quarta onada de consultes sobre la independència, Sant Boi Decideix! ha presentat un manifest que compta amb el suport de diferents personalitats santboianes. Entre elles, destaca la de l’exalcaldessa socialista Montserrat Gibert, que va enfrontar-se amb la direcció del PSC que va intentar rellevar-la a mig mandat pel perfil catalanista de Gibert i la seva fidelitat a Pasqual Maragall després que Montilla fos designat candidat. També han defensat públicament el dret a l’autodeterminació fent una crida a participar a la consulta d’aquest diumenge Vicenç Bon, president d’Òmnium Cultural al Baix Llobregat; Jaume Sans, president d’Òmnium Cultural a Sant Boi i el jove Albert Sanfeliu, medalla de bronze al campionat d’Espanya d’esgrima en categoria cadet l’any 2009.

Redacció
Redacció 16/06/2010

El manifest recorda que ‘En l’article 1 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides (ONU) del 1966, (ratificat per l’Estat espanyol al 1976) es defensa el dret inalienable de tots els pobles a l’autodeterminació”. Segons el document, donen suport a la consulta “per convicció democràtica: perquè creiem que la democràcia, l’exercici del vot lliure, la decisió de les majories amb respecte per les minories, és la forma més avançada i civilitzada de resoldre els problemes i de prendre les decisions’.

Per tots aquests motius, els signants han manifestat el seu ‘ple suport a la Consulta Popular sobre la independència de Catalunya que se celebrarà el 20 de juny a la ciutat de Sant Boi’.

En la presentació, la Portaveu de Sant Boi decideix!, Ruth Vilà, va destacar que ‘el nostre és un moviment transversal i una de les demostracions és l’elaboració d’aquest manifest per part de persones que, des dels seus àmbits d’actuació professionals, culturals, associatius o polítics diversos, donen suport a la possibilitat d’exercir el dret a decidir, també a Sant Boi’.

Gibert i el PSC
Montserrat Gibert va ser alcaldessa de Sant Boi de Llobregat però ha viscut molts anys a Molins de Rei, d’on és també el secretari d’organització del PSC José Zaragoza. Tot i la coneixença amb un dels homes durs del partit, el PSC no s’esperava el perfil catalanista que Gibert imprimiria a l’acció política del consistori. Gestos com donar suport a l’organització del Correllengua, o la regulació de la retolació en català no van agradar gens a la direcció del partit. Les relacions entre Gibert i l’aparell van tensar-se encara més quan es va descavalcar a Pasqual Maragall per substituir-lo per José Montilla. Llavors, en contra de l’opinió de la direcció del partit, Gibert va reafirmar la seva lleialtat a Maragall convidant-lo als actes commemoratius de la manifestació de 1977.