Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

L’Estat posa pals a les rodes als Mossos i l’Ertzaintza per lliutar contra el gihadisme

Madrid (ACN).- El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres que els Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza ja tenen un nivell d'accés “suficient i adequat” a les bases de dades internacionals de policia, malgrat les queixes d'aquests dos cossos pels impediments que tenen d'accedir a aquesta informació directament per ser més eficaços en la lluita contra el jihadisme. En resposta a una pregunta del portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, -que li ha recordat l'operació antijihadista de Barcelona- Rajoy ha recordat que la Constitució i els Estatuts circumscriuen les competències de les dues policies al seu àmbit territorial.

Redacció
Redacció 22/04/2015

Esteban ha afirmat que en el marc de la lluita contra el gihadisme “no s'entén perquè l'Estat espanyol no autoritza als Mossos i l'Ertzaintza a tenir una connexió directa a les bases de dades policials internacionals”. “Això seria eficàcia policial i diligència en política de seguretat”, ha dit.
 
El portaveu del PNB ha recordat l'operació dels Mossos contra la cèl·lula gihadista a Barcelona i ha afirmat que “no s'entén” que les dues policies no tinguin accés al que es debat als fòrums europeus o s'assabentin per la premsa dels plans de protecció antiterrorista i de lluita contra el gihadisme . “No hi ha informació ni participació”, ha dit.
 
Rajoy, per contra, ha fet una valoració “positiva” del nivell de cooperació policial que hi ha fins ara i ha recordat que la lluita contra el terrorisme és “un objectiu de permanent atenció al Consell Europeu i al Consell de Justícia i Interior, on es tracta de manera permanent”.
 
El president espanyol considera que el nivell actual d'accés a la informació de què disposen actualment els Mossos i l'Ertzaintza ja és “l'adequat” perquè ja tenen oficials d'enllaç als òrgans de coordinació del Ministeri de l'Interior amb Europol, i per tant “tenen accés als procediments de distribució de la informació”.
 
Pel que fa referència a l'accés a les bases de dades internacionals, segons Rajoy, la divisió de Cooperació Internacional s'encarrega de facilitar-lo mitjançant diversos sistemes, i per tant les comunitats autònomes competents en matèria de seguretat ciutadana ja tenen un accés a l'Europol, Interpol i Sirene suficient i adequat” i “perfectament adaptat a la pràctica real que s'ha demostrat eficaç”