Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

L’Estat considera ‘cosmètic’ el rebuig a la violència de Sortu i els il·legalitza preventivament

La Sala de l’article 61 del Tribunal Suprem espanyol, reunida aquest dijous, ha acceptat a tràmit la demanda presentada per l’advocat de l’Estat contra Sortu, de manera que queda en suspens la inscripció de la formació independentista basca al Registre del Ministeri de l’Interior. En concret, l’Advocat de l’Estat ha presentat aquest dijous una demanda d’il·legalització de la formació Sortu perquè considera que es tracta d’una mera continuació de Batasuna. L’Advocat creu que el partit ‘no ha trencat amb ETA’ i que, de fet, la seva irrupció respon a l’estratègia de l’organització. A més consideren que el rebuig a la violència que fan els estatuts de Sortu és ‘cosmètic, retòric i instrumental, no real’. 

Redacció
Redacció 03/03/2011

El Suprem dóna trasllat de la decisió al Ministeri Fiscal i a Batasuna, com a parts del procés principal del que deriva aquest incident d’execució. S’emplaça a Sortu perquè pugui personar-se amb advocat i procurador i formular les al·legacions que estimi procedents. També es comunica la decisió al Ministeri de l’Interior. El magistrat encarregat del cas serà Carlos Lesmes Serrano.

En declaracions als mitjans l’advocat general de l’Estat, Joaquín Fuentes Bardagí ha apuntat que ETA-Batasuna ‘utilitza tàcticament’ Sortu com a ‘instrument’ per ser present a les eleccions. Dilluns o dimarts que ve farà el mateix la Fiscalia. L’objectiu és que Sortu no es pugui registrat com a partit ni ser present a les eleccions municipals del pròxim 22 de maig.