Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

L’escandalosa parcialitat periodística d’El Periódico, al descobert

directe!cat ha fet un repàs a les portades de El Periódico de Catalunya dels tres mesos posteriors a les eleccions catalanes del 27S i dels tres mesos posteriors a les eleccions espanyoles del 20D. S'ha pogut constatar l'escandalosa doble vara de mesurar que té el diari sobre els pactes que s'estaven gestionant a Catalunya i els pactes que encara ara s'estan intentant lligar a Madrid. Un degoteig diari de parcialitat periodística vergonyosa.

Redacció
Redacció 12/04/2016
Diferència 1- La quantitat d'informació
 
directe!cat ha fet un repàs a les portades dels tres mesos posteriors a les eleccions catalanes del 27S i les espanyoles del 20D. El criteri de selecció ha estat del titular principal. En aquest cas, els pactes per una investidura catalana van ocupar 16 pàgines d'un total de 90 dies. En canvi, sobre els pactes a la Monocloa se'n porten un terç dels titulars arribant a ser 28 dels últims 90. A més, en tots ells, la figura central és Pedro Sánchez.
 
Diferencia 2- Culte i odi al líder
 
En les portades seleccionades s'hi pot veure com El Periódico de Catalunya jugava a destruir la figura d'Artur Mas a la mínima que podia i, al mateix temps, empastifava de cara el pacte de Junts pel Sí amb la CUP amb titulars com 'Al borde del precipicio', 'Mas se va a marzo', 'Mas no suma' o 'Mas prisionero de Mas'. En canvi, l'obsessió desenfrenada de culte a Pedro Sánchez durant aquests útims mesos és indecent. A la majoria de portades que hem fet la captura, el protagonista és Pedro Sánchez i, sempre, els dolents són o Ciudadanos o Podemos. Alguns dels titualrs més cridaners són: 'La hora de Sánchez', Sánchez muestra su perfil más moderado', Sánchez se blinda' o 'Ciudadanos Sánchez'.
 
Fins i tot, en una entrevista al President de la Generalitat, el titular és per Pedro Sánchez: 'Si Sánchez quiere ser audaz, le ayudaremos' és la frase que destaquen de Puigdemont.
 
Diferència 3- Jugar a inflar o desinflar els pactes
 
És evident que a El Periódico de Catalunya no agradava gens la idea que a la cambra catalana s'arribés un acord amb les forces independentistes i, per tant, van jugar a la carta d'intentar dinamitar-lo amb titulars com: 'La mayoría de la CUP desconecta de Mas', 'Doble ruptura' o 'ERC se sitancia de Mas i pide evitar elecciones'. D'altra banda, ara juguen a demonitzar a Podemos per fer-lo culpable d'un no acord, alhora que, a més, treuen ferro al pacte de PSOE amb Ciudadanos: 'Podemos rompe con el PSOE por sumar a C's', 'Podemos se divide' o la més escabrosa 'Sánchez se acerca a Ciudadanos sin romper con Podemos'.
 
Diferència 4- Positivisme i negativisme
 
També es crea opinió a través dels sentiments i el Periódico de Catalunya ho sap i ha repartit les cartes jugant a ser positiu de cara a la possible investidura de Sánchez i la negativitat de l'acord de Junts pel Sí i la Cup. Sobre el cas català titulava: 'Cisma en el parlament por el pleno de la rutpura' i sobre Sánchez titulava 'Segunda oportuidad' sobre un possible acord o 'Primer pacto' on celebrava la unió entre PSOE i Ciudadanos o 'Empezamos la semana que viene' en referncia als primers acords que pretenia Sánchez i que mai no ha aconseguit.